Dispute aprinse pentru funcția de președinte ACoR Constanța

821
1

Membrii Filialei Constanța ai Asociației Comunelor din România (ACoR) au dezbătut, ieri, pentru mai bine de două ore, dar fără niciun rezultat, componența Consiliului Director care să conducă asociația în mandatul 2012-2016.

Cel mai problematic punct de pe ordinea de zi a fost alegerea președintelui, greutatea deciziei căzând pe umerii fostului lider ACoR Constanța, Mariana Gâju. Aceasta a fost pusă să aleagă între "familia care a trădat", referindu-se aici la Cristian Cârjaliu și Valentin Vrabie, care i-a promis toată susținerea pentru funcția de prim-vicepreședinte în eventualitatea în care Gâju îi va oferi votul său.
Ședința Filialei Constanța a ACoR de ieri a pus la încercare răbdarea tuturor primarilor prezenți, a liderilor asociațiilor din alte județe, precum și a președintelui ACoR, Emil Drăghici. Dacă debutul întrevederii a decurs normal, cu prezentarea activității primarului Mariana Gâju, președinte ACoR în mandatul 2008-2012, restul ședinței a fost un adevărat fiasco. După discursul primarului comunei Cumpăna, o prezentare a situației economice a asociației, a unui proiect pentru creșterea capacității ocupării unui loc pe piața muncii din județ și discursurile colegilor de la filialele Brăila, Galați, Călărași, a început bătălia pentru funcții.

Gâscan, atacuri la adresa lui Gâju și Anghel
În primă fază, primarul localității Independența, Cristea Gâscan, a luat cuvântul pentru a solicita modificarea statutului. Mai mult de atât, acesta a reproșat actualei conduceri că proiectul privind campusul școlar a fost "furat" de la Independența pentru a fi implementat de primarii membri ai Consiliului Director din cadrul ACoR, respectiv la Cumpăna și Castelu. Ulterior, liderul administrației locale Castelu, Nicolae Anghel, i-a cerut lui Gâscan să-și ceară scuze publice pentru "calomnia" adusă, precizând că, în 2006, când s-a decis implementarea proiectului menționat anterior, nu era membru al Consiliului Director ACoR. Scuzele nu au întârziat să apară, Gâscan precizând că "nu-și permite să angajeze avocat" pentru a se apăra într-o eventuală întâlnire în instanță.
Cel de-al treilea candidat la conducerea ACoR, Cristian Cârjaliu, a precizat că i se pare "deplasată lipsa de reacție a colegilor" în privința necesității realizării unei schimbări la nivelul Consiliului Director ACoR. Acesta a precizat că, în situația în care nu va fi ales, se va retrage din asociație, însă, în caz contrar, va avea o colaborare corectă cu toți ceilalți primari.
Timp de aproximativ o jumătate de oră, membrii ACoR, împreună cu președintele de la nivel național au dezbătut procedura prin care urmau a fi aleși cei nouă membri ai Consiliului. Aceștia au decis, într-un final, că votul trebuie să fie deschis. Fiecare dintre cei 23 de primari propuși a fost votat, pe rând, de colegi.
Precizăm că în cursă s-au lansat Gheorghe Alexa, Nicolae Anghel, Anton Burcea, Viorel Bălan, Ancuța Belu, Dumitru Chiru, Cristian Cârjaliu, Marian Dan, Dumitru Dedu, Vasile Delicoti, Nicolae Dragomir, Dumitru Dragu, Marian Gălbinașu, Mariana Gâju, Stelian Gheorghe, Ioan Herdean, Gabriela Iacobici, Constantin Micu, Gheorghe Murat, Radu Constantin, Mihai Soare, Cristian Telehoi și Valentin Vrabie.
În ordinea descrescătoare a numărului de voturi, membri în Consiliul Director au fost aleși Vasile Delicoti, Ancuța Belu, Dumitru Chiru, Cristian Cârjaliu, Mariana Gâju, Valentin Vrabie, Marian Gălbinașu, Gheorghe Murat și Cristian Telehoi.
Aceștia ar fi trebuit ca, în urma unor discuții scurte, să decidă, prin vot secret, dacă Gâju rămâne președinte sau dacă aceasta va fi înlocuită de Vrabie sau de Cârjaliu.
Totuși, pentru formarea unei majorități, fiecare dintre candidați a dus lupte de convingere, prin colțuri, toalete și holuri cu ceilalți membri ai Consi-liului Director. De fapt, bătălia reală s-a dat între primarul comunei Peștera și cel al localității Agigea, care s-au dat peste cap pentru a o convinge pe Mariana Gâju să le acorde votul.
Văzându-se strânsă cu ușa, Gâju, care părea să primească și diverse telefoane "de sus", s-a votat pe sine de două ori, blocând formarea unei majorități pentru ambele tabere. Aceasta a avut o serie de dispute aprinse cu edilul localității Agigea, căruia i-a răspuns cu convingere că nu-l poate vota din cauza neînțelegerilor evidente dintre ei. Totuși, la ultima tentativă de vot, când toți cei prezenți credeau că primarul comunei Cumpăna a decis să meargă pe mâna lui Valentin Vrabie, cu care convenise la formă de colaborare, Gâju s-a decis să bage în urnă un buletin nul.
Astfel, sătui de toată tărăgăneala care a început în jurul orei 11.00 și s-a terminat la ora 15.00, primarii rămași în sală au decis anularea procedurii de vot. Aceștia au precizat că doresc să se întrunească într-o altă ședință, în care, spun ei, ar dori să realeagă toți membrii Consiliului Director.
Menționăm că, printre cei prezenți la ședința de ieri, s-a numărat și noul lider al Asociației Orașelor din România, Nicolae Matei, care a precizat că dorește o colaborare între AOR și ACoR.



Comentează știrea

viitorul c-ta
7 septembrie 2012
vrabie e

un om intelept asta ar alege: VRABIE PRESEDINTE!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4405 secunde