Drepturi pentru veteranii de război

411
Membrii Comisiei pentru muncă și protecție socială din Camera Deputaților au stabilit, ieri, că soțul sau soția veteranilor de război ori alte persoane mandatate de titulari să le reprezinte interesele pot folosi tichetele gratuite de călătorie care se acordă veteranilor. Ministerul Finanțelor va aloca sumele necesare în bugetul Ministerului Muncii, Ministerului Apărării sau Ministerului Internelor și Serviciului Român de Informații, ca aplicare a acestei legi, mai prevede propunerea legislativă.
Potrivit propunerii legislative, art. 16, litera a) din lege se modifică și va prevedea că veteranii de război și văduvele de război beneficiază și de următoarele drepturi: câte 12 călătorii gratuite, dus-întors, sau 24 de călătorii simple, în cursul unui an calendaristic, la clasa I pe calea ferată, la tren de orice rang, pentru marii mutilați, pentru invalizii de război, precum și pentru veteranii de război decorați cu ordine și medalii de război.
Veteranii de război decorați cu Medalia "Crucea comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial, 1941 - 1945", cei nedecorați, precum și văduvele de război au dreptul, în cursul unui an calendaristic, la șase călătorii simple pe calea ferată, la tren de orice rang. Generalii și ofițerii călătoresc la clasa I, iar ceilalți veterani de război, decorați cu Medalia "Crucea comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial, 1941 - 1945", cei nedecorați, precum și văduvele de război, la clasa a II-a.
Veteranii de război și văduvele de război care locuiesc în mediul rural au dreptul, în cursul unui an calendaristic, la 12 călătorii interne dus-întors, gratuite, pe mijloacele de transport auto, dacă nu există posibilitatea să călătorească pe calea ferată, sau la 12 călătorii interne gratuite dus-întors pe căile fluviale, la alegere. În cadrul numărului de călătorii stabilit pentru titulari, aceștia le pot folosi și pentru însoțitori. Tichetele de călătorie gratuite pot fi utilizate și de soțul/soția sau alte persoane mandatate de titulari să le reprezinte interesele, pe bază de legitimație de însoțitor, eliberată de Asociația Veteranilor de Război.
Însoțitorii marilor mutilați și ai invalizilor de gradul I beneficiază de aceleași drepturi de transport gratuit și la aceeași clasă ca și titularii drepturilor ai căror însoțitori sunt.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6463 secunde