"Este în lucru o bază de date comună a Casei de Pensii și a ANAF: Poți să vezi tot ce ai primit de la statul român"

155
Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat, miercuri seară, că se lucrează pentru realizarea unei baze de date comune a Casei Naționale de Pensii și a Agenției Naționale de Administrare Fiascală (ANAF), care va permite oricărui contribuabil să verifice dacă i-au fost sau nu plătite contribuțiile către stat. "Poți să vezi de când te-ai născut și până la pensie tot ce ai primit de la statul român", a spus Lia Olguța Vasilescu, precizând că baza de date va fi operațională după intrarea în vigoare a Legii pensiilor.



Lia Olguța Vasilescu a vorbit, miercuri seară, la Antena 3, despre faptul că în România nu există o bază de date în care contribuabilii să poată verifica dacă le-au fost sau nu plătite contribuțiile la stat.

"ANAF va avea o bază de date pe care o va transmite Casei de Pensii, iar dumneavoastră veți intra în dreptul numelui dumneavoastră, cu CNP-ul, și veți vedea și numărul de puncte pe care le aveți acum acumulate, ca să puteți să vă faceți calculul pensiei, și, de asemenea, veți putea vedea dacă angajatorul v-a plătit contribuția. Ceea ce zic că este foarte important. (...) Avem fonduri europene și vom avea o bază de date și poți să vezi de când te-ai născut și până la pensie tot ce ai primit de la statul român. Este în curs de creare această bază de date", a anunțat ministrul Muncii.

Lia Olguța Vasilescu a precizat că au fost două milioane de oameni pentru care nu erau plătite contribuiile, iar statul a trebuit să "acopere toate aceste cheltuieli, reprezentând deficitul, fără a-și permite să-și mărească pensiile".

Ministrul Muncii a anunțat că baza de date va fi funcțională în momentul apariției Legii pensiilor.

"Noi avem la ora actuală o posibilitate să intrați și acum pe site-ul Casei Naționale de Pensii să vă informați despre pensia dumneavoastră, dar va fi mult mai detaliată în momentul apariției legii", a mai spus Lia Olguța Vasilescu.

Proiectul noii legi a pensiilor a fost publicat în 9 august pe site-ul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, fiind introdus în procedura legală de dezbatere publică, pentru o perioadă de 30 de zile.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.1617 secunde