Generalii pot rămâne în sistem până la 60 de ani

149
Deputații au reexaminat, marți, la cererea președintelui Băsescu, Legea privind statutul cadrelor militare, adoptând, cu 302 voturi "pentru", 2 "împotrivă" și 13 abțineri, raportul Comisiei de apărare care stabilește că generalii pot rămâne în sistem până la 60 de ani, cu aprobarea șefului unității.

Potrivit Mediafax, proiectul de lege face parte din categoria legilor organice, Camera decizională fiind Senatul.

Deputații au menținut prevederea criticată de președintele Traian Băsescu potrivit căreia un general care poate să iasă la 56 de ani la pensie poate fi menținut de către conducătorul instituției până la 60 de ani, completând proiectul de lege, însă, prin adăugarea unor prevederi clare prin care se stabilește momentul în care generalii ies la pensie.

Astfel, în urma reexaminării proiectului de lege, Camera a stabilit, în urma adoptării raportului Comisiei de apărare, ca un general cu o stea să iasă la pensie la 56 de ani, un general cu două stele - la 57, un general cu trei stele - la 58 de ani și un general cu patru stele - la 59 de ani.

Vicepreședintele Comisiei de apărare, deputatul liberal George Scutaru, a precizat că stabilirea clară a vârstei de pensionare s-a făcut în baza unei propuneri gândite de specialiști MApN, însușită de celelalte instituții din domeniul Siguranței Naționale și Ordinii Publice.

"În fiecare an au ieșit la pensie circa 25 de generali MApN. În 2011 au fost 9 generali pensionați, în 2012 niciun general nu a ieșit din sistem. În ciuda celor declarate de Traian Băsescu, acest fapt nu are niciun substrat politic, ci unul prozaic. Mulți generali rămân în sistem cât pot de mult în speranța că Guvernul actual va elimina interdicția impusă de Guvernul Boc conform căreia ieșirea la pensie înainte de termen nu se mai face prin acordarea unor compensații financiare. Sunt mulți care așteaptă cât pot de mult pe funcție să vadă dacă mai pot beneficia de vechile avantaje financiare pe care le-au avut alți colegi mai în vârstă care au ieșit la pensie", a susținut Scutaru.

El a arătat că varianta adoptată de Comisia de apărare care prevede pentru generali în funcție de grad o vârstă clară de pensionare, între 55 și 59 de ani, dă predictibilitate suplimentară carierei militare.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 25 Februarie 2013
Stire din Fun : Ordine și disciplină în armată
Pagina a fost generata in 1.5559 secunde