Guvernul are Cod de conduită. Vezi ce obligații trebuie să respecte miniștrii!

127
Guvernul are Cod de conduită. Vezi ce obligații trebuie să respecte miniștrii! - ddd-1581334907.jpg
Executivul a publicat pe site Codul de conduită al membrilor Guvernului, îndeplinind astfel "o recomandare dintre cele incluse în Mecanismul de Cooperare și Verificare", relatează Agerpres. Potrivit unui comunicat al Executivului, aceasta este una dintre cele două recomandări cu relevanță pentru activitatea Guvernului, care "ar fi trebuit implementate până în octombrie 2019, respectiv până la precedenta misiune de evaluare".

Documentul prevede ca obiectiv principal asigurarea exercitării demnității publice de membru al Guvernului în condiții de "integritate, imparțialitate și transparență, ca mijloc de promovare a unei bunei guvernanțe, element important al democrației".

Membrii Guvernului își exercită mandatul în conformitate cu "principiul separației și echilibrului puterilor, în cadrul democrației constituționale, cu respectarea independenței justiției, pe baza colaborării loiale între autorități/instituții". Totodată, conduita membrilor Guvernului României este guvernată de mai multe principii: "supremația Constituției și a legii; prioritatea interesului public; profesionalismul și exemplul personal; integritatea morală; transparența în exercitarea demnității publice".

În document se prevede că membrii Guvernului au obligația de a-și îndeplini mandatul cu "competență, eficiență, corectitudine și conștiinciozitate". Miniștrii au obligația, de asemenea, "să asigure, prin atitudine, limbaj, conduită și ținută, bunul mers al activităților desfășurate în cadrul Guvernului, precum și solemnitatea specifică demnității publice" și trebuie "să aibă o ținută vestimentară decentă și să nu folosească expresii sau cuvinte jignitoare, indecente sau calomnioase".

Membrii Guvernului sunt obligați să asigure "o bună gestionare și ocrotire" a proprietății publice și private a statului, să evite "producerea oricărui prejudiciu" și să folosească bunurile aparținând autorității sau instituției publice "numai pentru desfășurarea activităților aferente demnității publice exercitate". Ei trebuie, conform Codului de conduită, să propună și să asigure, potrivit atribuțiilor care le revin, "folosirea utilă și eficientă a banilor publici, în conformitate cu prevederile legale".

Membrii Guvernului nu acceptă, direct sau indirect, "niciun fel de cadouri sau alte avantaje, patrimoniale sau nepatrimoniale, care ar putea influența sau care ar putea să fie percepute ca influențând exercitarea atribuțiilor ori performanța îndeplinirii îndatoririlor specifice mandatului" și sunt obligați "să declare, prin orice mijloc, orice situație de natura celor care generează conflict de interese sau incompatibilitate".

În Codul de conduită se spune că, în considerarea demnității publice exercitate, "membrilor Guvernului le este interzis să permită utilizarea numelui sau imaginii proprii în acțiuni publicitare pentru promovarea unei activități comerciale".

Cât privește comunicarea publică, miniștrii invitați la dezbateri publice de orice natură, în calitate oficială, au obligația să prezinte poziția oficială asumată de Executiv, iar în cazul în care nu există o poziție oficială, aceștia trebuie "să facă cunoscut faptul că opinia exprimată nu reprezintă punctul de vedere oficial al Guvernului".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3595 secunde