Guvernul nu a răspuns solicitării de a comunica numărul celor din listele electorale permanente

156
Guvernul nu a răspuns solicitării de a comunica numărul celor din listele electorale permanente - 33942curteaconstitutionala1-1345646637.jpg
Curtea Constituțională constată, în motivarea hotărârii privind referendumul din 29 iulie, că scrisoarea primită de la Guvern în 20 august nu răspunde solicitării CC de a comunica "numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, actualizate (până la 10 iulie 2012)".

"Datele comunicate, în cea mai mare parte, nu au legătură cu solicitarea formulată de Curte", se mai arată în motivarea Curții Constituționale.

Curtea explică faptul că numărul persoanelor ale căror acte de identitate au expirat, ca și numărul persoanelor cu drept legal de ședere în afara țării al căror domiciliu se află în România nu privesc solicitarea formulată de CC.

"În concluzie, singurul număr care, potrivit datelor comunicate de Guvern, poate fi luat în considerare la actualizarea listelor electorale permanente, este acesta din urmă, respectiv 34.654 persoane, reprezentând: persoane decedate, persoane având statutul de cetățean român cu domiciliul în străinătate, persoane care au pierdut cetățenia română, persoane fără drept de vot, persoane bolnave psihic care și-au pierdut drepturile electorale, persoane cu corecții CNP", se mai arată în motivare.

Curtea amintește că, de altfel, și Guvernul a arătat că numai aceste 34.654 de persoane trebuie radiate din listele electorale permanente.

Expirarea actelor de identitate nu determină eliminarea persoanelor în cauză din liste

Potrivit Mediafax, CCR precizează, în motivarea la hotărârea privind referendumul, că expirarea actelor de identitate nu determină eliminarea persoanelor în cauză din listele electorale permanente, dreptul de vot nefiind condiționat de prezentarea unui act de identitate valabil, ci doar exercitarea acestui drept.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8331 secunde