IPP atrage atenția asupra parlamentarilor care votează legi contra beneficiilor politice

172
Institutul pentru Politici Publice (IPP) atrage atenția, printr-un comunicat de presă, asupra riscului "deturnării" statutului de parlamentar de la rolul său inițial la acela de "vehicul de tranzacționare a proiectelor de investiții locale din comunitățile din România". Concret, în comunicatul IPP se menționează că, potrivit informațiilor vehiculate în presa din ultimele zile, "unii parlamentari ai opoziției au negociat bani pentru obiective de investiții din colegiile lor în schimbul votului din Parlament asupra Bugetului de Stat pe 2009 și Bugetului Asigurărilor Sociale de Stat", ceea ce "indică faptul că mecanismul parlamentar este în continuare clientelar, orientat către câștigul personal și de grup".
În acest sens, IPP consideră că actele parlamentarilor nu îi diferențiază pe aceștia de cetățenii cu drept de vot care s-au pretat la primirea unor beneficii (în bani și produse) în schimbul participării la vot în alegeri, "dacă nu cumva", adaugă Institutul pentru Politici Publice, "chiar ei sunt cei care s-au implicat și în campania electorală în asemenea acțiuni". "Gestul lor trebuie să constituie o îngrijorare pentru șefii partidelor pe care le reprezintă", se mai arată în comunicatul de presă.
În același timp, se consideră că aceste aspecte conduc la un precedent periculos, dat fiind faptul că parlamentarii au dreptul să verifice Guvernul, și nu să "intre în negocieri pentru beneficii politice".
IPP subliniază că prin aceste "înțelegeri tip bani contra votul legii", "practică extrem de dăunătoare relației, și așa degradată, dintre cetățean și parlamentar" parlamentarii ajung să inițieze nu legi cu o aplicabilitate cât mai largă, așa cum ar fi, de fapt, firesc, ci amendamente prin a căror susținere ei devin "mai degrabă ordonatori de credite". Rezultatul este, conform comunicatului IPP, aruncarea în derizoriu a procesului legislativ.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5781 secunde