La Mangalia, taxe și impozite mai mici pentru 2010

3441
La Mangalia, taxe și impozite mai mici pentru 2010 - 8f4deeb91f0d96208ad28e5f23029896.jpg
Consiliul Local Mangalia s-a întrunit, ieri dimineață, într-o ședință extraordinară la care au participat 18 aleși din cei 19, singurul absent fiind Vasile Iorga. Dintre cele 51 de proiecte de hotărâre propuse, încă de acum o săptămână, de către primarul Mihai Claudiu Tusac, doar 14 au ajuns să intre, ieri, în dezbatere. Celelalte proiecte fie au primit un aviz negativ în comisiile de specialitate, fie au fost amânate pentru luna ianuarie sau februarie.
Unul dintre cele mai importante puncte de pe ordinea de zi a fost cel privind stabilirea taxelor și impozitelor locale pentru 2010. Deși patru consilieri PSD s-au abținut, proiectul a fost aprobat în cele din urmă. Exceptând taxele și impozitele pe care Guvernul a decis să le majoreze prin HG 956/2009 cu aproximativ 20%, celelalte au fost reduse pentru persoanele juridice sau menținute la plafonul minim stabilit pentru persoanele fizice prin aceeași hotărâre de guvern.
Social-democratul Bogdan Maganu a declarat că PSD și-ar fi dorit ca taxele pentru persoanele juridice să fi rămas la același nivel ca în 2009. "Nu știu dacă era necesar să reducem taxele și impozitele pentru per-soanele juridice. Noi nu ne-am dorit majorarea lor, dar ar fi trebuit măcar să rămână la același nivel. Într-adevăr, nu este o măsură populară, dar în această perioadă de criză avem nevoie de bani la buget", a explicat Maganu.

Taxe de sezon
Taxa hotelieră, percepută pentru fiecare bilet pentru o noapte de cazare, a fost redusă de la 5% la 2% pentru hoteluri, indiferent de stea, dar și pentru campinguri și moteluri. Pentru comercializarea de carte, presă, vederi, taxa va fi de 0,75 lei/mp/zi. Comercializarea de produse de artizanat va fi taxată cu 5 lei/mp/zi, cea de legume-fructe - 3,50 lei/mp/zi, în timp ce pentru amplasarea de aparate de popcorn, vată de zahăr, înghețată etc., comercianții vor plăti 8,32 lei/mp/zi. Taxa pentru vizitarea muzeului va fi de 5 lei și 2,5 lei pentru elevi, studenți, pensionari.
De asemenea, consilierii locali au stabilit ca o serie de taxe să fie retrase. Printre acestea se numără și cele pe care trebuia să le plătească agenții care nu începeau activitatea hotelieră la 1 mai. Acesta se ridicau până la 50.000 de lei.

Impozite pe terenuri
Începând cu 1 ianuarie 2010, terenurile arabile intravilane vor fi impozitate cu sume cuprinse între 7 lei/ha și 46 de lei/ha, în funcție de amplasament și de culturi, iar cele aflate în extravilan vor fi impozitate cu sume cuprinse între 1 leu/ha și 48 de lei/ha.

Certificate și autorizații
Pentru eliberarea certificatelor de urbanism până la 150 mp, taxa locală va fi de 4 lei, pentru suprafețe cuprinse între 151 mp și 250 mp - 5 lei, pentru 251-500 mp - 6 lei, pentru 501-750 mp - 8 lei, în timp ce, pentru suprafețe de peste 1.000 mp - 12 lei+0,01 lei/mp pentru fiecare metru pătrat care depășește 1.000 de metri pătrați. Mangalioții vor mai plăti 14 lei pentru eliberarea autorizațiilor sanitare, 10 lei pentru avizarea certificatului de urbanism, 57 de lei pentru eliberarea certificatului de producător pentru produsele animaliere, apicole sau pentru produse vegetale (pentru o suprafață de peste 10 ha), 300 de lei pentru eliberarea sau vizarea anuală a autorizației privind desfășurarea activității de alimentație publică sezonieră. Cei care derulează aceeași activitate permanent vor plăti 500 de lei.

Prețul gigacaloriei, redus
În plus, au mai fost votate alte trei proiecte propuse de către comisiile de specialitate: aprobarea listei de priorități pentru anul 2009 cuprinzând dosarele depuse pentru locuințe sociale, aprobarea programului local multianual privind creșterea performanței energetice la blocurile de locuințe, precum și aprobarea micșorării tarifului gigacaloriei, de la 396,76 de lei (fără TVA) la 372,54 de lei (fără TVA) pentru populație, agenți economici și instituții publice.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4041 secunde