Mafia câinilor fără stăpân

1970
20
Mafia câinilor fără stăpân - cainicomunitari3-1317756871.jpg

Articole de la același autor

După evenimentul petrecut în urmă cu două zile la Năvodari, unde zeci de câini comunitari au fost găsiți morți în parcuri și în jurul blocurilor, fiind otrăviți cu Furadan, opinia publică a readus în discuție soarta maidanezilor. În acest sens, Cuget Liber prezintă modalitatea în care administrațiile locale a patru orașe mari din județ gestionează situația patrupezilor fără stăpân. Cei mai mulți primari afirmă că firmele de ecarisaj nu fac altceva decât să mute câinii dintr-un oraș în altul.

Firmele de ecarisaj iau 15.000 de euro ca să plimbe câinii
Primarul orașului Năvodari, Nicolae Matei, afirmă că anul acesta a renunțat la a mai contracta o firmă de ecarisaj pentru soluționarea problemei câinilor de pe stradă pentru că s-a săturat să investească bani în ceva ce nu dă rezultate.
"Este o adevărată mafie a câinilor fără stăpân. Firmele de ecarisaj îi mută dintr-un oraș în altul. Am câini în Năvodari cu crotale de Eforie, am avut foarte multe reclamații de la oameni că au fost mușcați. De aceea anul acesta am decis să nu mai colaborez cu nimeni. Aștept să fie dată legea eutanasierii, iar în momentul în care aceasta va fi dată voi emite și o hotărâre de consiliu local prin care oamenii care au câini și nu îi țin în curte, sau cei care hrănesc câinii de pe stradă să fie drastic amendați. Eu iubesc câinii, personal am 70 de câini, acasă și la punctele mele de lucru, dar am grijă de ei. Nu îi putem lăsa așa, să ne muște copii, să distrugă spațiile verzi. Reprezintă un adevă-rat pericol public", a declarat Matei.
Primarul localității Techirghiol, Adrian Stan, confirmă spusele edilului de la Năvodari, menționând că nici el nu este foarte mulțumit de colaborarea cu firma de ecarisaj. Stan a menționat că, deși dă aproximativ 15.000 de euro anual acestei firme, câinii par să fie doar mutați dintr-o parte în alta.
"Avem un contract de ecarisaj cu o firmă din Constanța, dar încep să cred că este un fel de afacere de familie, sau nu știu cum să o numesc. Cred că se mută câinii dintr-o parte în alta, pentru că în mod normal, dacă îi sterilizează ar trebui să dispară încet, încet. Aici dispar o perioadă, după care reapar, cred că îi duc de aici la Constanța și invers. Ar trebui luată o decizie la nivel județean în acest sens. Eu sunt pentru eutanasiere, este o soluție bună și pentru oameni și pentru câini, pentru că nici lor nu le este bine să umble pe străzi înfometați și chinuiți", a declarat Stan.
Ineficiența firmelor de ecarisaj este confirmată și de primarul orașului Murfatlar, Gheorghe Cojocaru. Pentru o sumă similară ca cea plătită de Stan, Cojocaru primește aceleași rezultate.
"Cheltuim cam 15.000 de euro anual, dar nu se văd efectele. Facem acțiunea, strângem câte 100 de câini, dar după trei zile apar alți 100. Numărul rămâne constant, iar legislația nu ne ajută nici ea. Vedeți, cum suntem noi aici, Murfatlar, Valu lui Traian și Poarta Albă, suntem practic lipiți unii de alții. Dacă eu strâng câinii, iar vecinii mei nu o fac, acțiunea a fost făcută pe degeaba. Cred că cel mai bine este ca toți câinii să fie strânși, eutanasiați dacă nu există fonduri pentru îngrijirea lor, iar pentru persoanele care au câini și nu vor să îi sterilizeze să existe o taxă specială, pentru că există acest fenomen, mai ales în zonele rurale, unde câinii cu stăpân ajută la sporirea numărului câinilor de pe stradă", afirmă Cojocaru.

La Mangalia sunt sterilizați toți câinii
Primarul municipiului Mangalia, Claudiu Tusac, declară că nu este de acord cu gestul de cruzime petrecut la Năvodari, menționând că ar trebui găsite alte metode de soluționare a acestui fenomen. Potrivit afirmațiilor edilului, la Mangalia va fi lansată în cursul săptămânii viitoare o acțiune prin care vor fi sterilizați toți câinii, atât cei de pe stradă, cât și cei din curțile oamenilor. Demersul va fi realizat împreună cu o asociație de iubitori de animale din București, care, din fonduri proprii, va merge din poartă în poartă și va steriliza câinii ai căror proprietari nu au bani pentru o astfel de intervenție. Tusac menționează că, deși este un iubitor de animale, legea existentă în acest sens ar trebui schimbată deoarece fenomenul a atins cote alarmante.
"Sunt foarte mulți câini. Legea trebuie schimbată pentru că în stadiul actual ea poate fi aplicată, doar în cazul unor țări care au scăpat de toți câinii de pe stradă, ori la noi nu este așa. Nu poate fi lăsată în grija administrațiilor locale o asemenea responsabilitate în condițiile în care există sute de câini, iar primăria trebuie să dea din bugetul local 120 de lei pe săp-tămână pentru fiecare câine în parte, adică 480 de lei pe lună. Mă refer la costurile de sterilizare, hrană, deparazitare și toate cele. Nu poți da atâția bani, mai ales când există atâtea probleme sociale care trebuie rezolvate. Ar trebui luați și duși într-un loc special, în pădure, nu știu, în centre. Nu sunt de acord să fie otrăviți și să sufere, căci ei nu au nicio vină, dar dacă trebuie să aleg dintre un om și un câine aleg întotdeauna omul. Costă foarte mult să ai grijă de ei și sunt și foarte periculoși pentru locuitorii orașului", a declarat Tusac.
De asemenea, primarul Mangaliei a menționat că mai există un fenomen care contribuie la înmulțirea câinilor din orașe.
"Oamenii de la sate nu își sterilizează câinii. Aceștia se împerechează, stăpânii păstrează doi câini, iar pe restul îi abandonează la marginea orașului. Degeaba îi sterilizăm pe cei de la oraș", a declarat Tusac.



Comentează știrea

20 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
admirator
5 octombrie 2011
Felictari!

Excelent articol. Oare domnii parlamentari nu stiu de aceasta situatie? Care se repeta in toate judetele? Dar, cind Paula Iacob a fost dovedita colaboratoare a Securitatii, intelegem cine ruleaza maidanezii prin tara si ii apara in "procese"...Nici nu era greu sa pricepem, cind nume ca SOV, Vadim s.a. erau implicate in mentinerea maidanezilor pe strazi. BB a aflat? Dar rezistenta Parlamentului la eutanasierea maidanezilor, arata ca majoritatea lui este controlata de Securitate! Si afacerile ilegale ale acesteia. Si problema este rezolvata declarind legale mirsaviile lor. De Parlament?!!! Buna tara, pacat ca este guvernata!

Ana
5 octombrie 2011
Bravo!

Copilul meu a fost muscat de 2 ori. Acum are 10 ani si de multe ori trebuie sa-l insotesc ,de frica maidanezilor.Ar trebui sa se ia atitudine si impotriva stapanilor de caini. M-am saturat sa ma tot feresc de rahatii cainilor lor. Copilul meu , mai mereu vine cu rahat pe incaltaminte. Pe strada , in iarba numai mizerii de la caini intalnesti. Puneti-i sa plateasca pentru mizeria pe care o fac.Nu au bani de caldura dar, au bani pentru caini.

cetatean
5 octombrie 2011
Taxa de habitat

Iubitorii de animale trebuie sa inteleaga ca fac un abuz.Cainii fara stapan traiesc in general pe un spatiu public.Toti platim taxe si impozite,indiferent daca suntem sau nu de acord cu inmultirea cainilor pe spatiul public.Nu este nimeni obligat sa plateasca o taxa pentru ca vecinul lui are un hobby la ferma de caini din fata blocului.Primaria are tupeul sa-ti puna in cutia postala "executarea silita" daca nu-i platesti birul anual.Daca primaria are tupeu,noi care platim taxe,avem dreptul sa cerem sa se respecte legea si ordinea pe un spatiu comun.Nu stiu de ce platim taxa de habitat,daca pe trotuare calci numai in rahat de caine.Taxa de habitat este cam egala cu impozitul pe cladiri.Eutanasierea cainilor fara stapan este numai o rezolvare de moment iar sterilizarea nu este o rezolvare,asa cu s-a vazut in ultimii 20 de ani. Singura solutie este impozitarea in plus a celor care cresc animale pe spatiul public si amenzi mari pentru cei care nu respecta dreptul si siguranta majoritatii.

olguta
5 octombrie 2011
nesimtitilor

nu aveti mila sinteti niste animale cu toti. eu ii cresc linga scara, le dau sa manince, leam facut custi cu vecinii mei si crestem puii. si sa stiti ca ciinii sint blinzi si se joaca cu copii nostrii. iar voi creti sa ii omoriti criminalilor. sint niste suflete nevinovate.asa cum cei din blocul meu pot creste 15 ciini si le dam de mincare asa poate face toti si atunci ciinii nu ar mai fii flaminzi si nu ar mai musca oameni

eu
5 octombrie 2011
te n gura de animala -pe 2 picioare,olga

baa nenuna olguta un etalon al nebuniei maidaneziere

vio
5 octombrie 2011
olguta,draga

sigur te vizitam intr-o seara, ca ne esti draga tuturor. sa dormi cu un ochi deschis noaptea. si nu umbla singurica pe strada, ca e periculos sa sti. cumva ai net de la rds? sau upc? sa stiu sa restring aria de cautare :)

Nea Mitica
5 octombrie 2011
Olguta si vecinii ei tampiti

Olguta, bucura-te fiindca tampiti ca tine si vecinii tai am si eu in bloc. Nu au bani sa-si plateasca intretinerea, dar ingrasa o haita de maidanezi, lucru de care sunt tare mandri, la fel cum esti si tu, pupaza proasta!

olguta
5 octombrie 2011
ba boilor

ciinii astia nu au facut rau la nimenea. sinteti oameni fara suflet si o sa ardeti in focurile ghenei timpitilor.ei iubesc animalele si ele ma iubeste pe mine, se joaca cu copii de la scara, toata lumea le da sa manince fiindca sunt ciini cuminti. in plus sa stiti si voi idiotilor ca sintem si in siguranta cu ei. nu poate sa intre niciun hot la noi in spatele blocului fiindca ei ne pazesc.nu sunt furturi si spargeri de masini fiindca ciinii nostri ne apara fiindca ne cunoaste.invidiosilor

Miruna
5 octombrie 2011
orasul Constanța e pe primul loc la maidanezi pe cap de locuitor

În țară nu se fac eutanasieri oficiale. Orașele mari sunt depășite de fenomen, pentru că nu există campanii concertate În marile orașe din țară, fenomenul câinilor fără stăpân este scăpat de sub control. La Constanța se estimează prezența a 20.000 de maidanezi (30.000 în tot județul). Anual, 3.000 de oameni sunt mușcați, ajungând la Spitalul de Boli Infecțioase. Există un SRL care se ocupă de adăposturile de câini, dar toată activitatea de aici este confidențială. Există filmări pe ascuns despre uciderea în chinuri groaznice a câinilor. La Timișoara, calculele arată că, în ultimii trei ani, populația canină s-a triplat, ajungându-se la circa 12.000 de exemplare. Există un adăpost în care încap doar câteva sute de câini. Se fac campanii de adopție și vaccinări periodice ale maidanezilor. 1.500 de timișoreni sunt mușcați anual. Viceprimarul Adrian Orza recunoaște că n-a reușit să rezolve această problemă până acum. Pe străzile din Iași se estimează că există 5.000 de câini fără stăpân. Administrația susține că, în ultimii șase ani, a capturat și sterilizat 48.000 de câini. La Sibiu e și mai grav. La 175.000 de locuitori există 7.000 de maidanezi. ONG-urile se implică în sterilizări, dar o campanie concertată n-a fost încă declanșată. La Deva (cu 70.000 de locuitori) sunt 1.000 de câini fără stăpân. 800 de câini au fost sterilizați și redați străzii. Primarul Sucevei spune că are un studiu din care rezultă că 80% din populație este de acord cu eutanasierea câinilor vagabonzi.

Miruna
5 octombrie 2011
daca numarati si socotiti,avem cei mai multi caini maidanezi pe locuitor chiar mai mult ca in Capitala aia murdara

in orasul nostru sunt peste 20000 caini,iata,mai mult decat credeam eu ..in bucuresti doar 50000 .deci de 2ori mai multi caini ca la noi... in bucuresti sunt 50000 desi bucurestenii sunt de 6-7 ori mai multi constantenii...bai,mazareeeeee.bai porcusor ,alooooo,vreti sa lasati orasul asta plin de fiare dupa ce va carati?

20 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.924 secunde