Concurs Mai sunt 30 de zile până la alegerile europarlamentare din 7 iunie

374

Articole recomandate

Parlamentul European, în cifre (II)
Câți eurodeputați are fiecare țară?
Numărul europarlamentarilor variază în funcție de populația fiecărei țări. Astfel, Malta va desemna cinci reprezentanți în PE, Cipru, Luxemburg și Estonia câte șase, Slovenia șapte. Dimpotrivă, Germania va avea 99 de deputați, Franța, Italia și Marea Britanie câte 72, Spania și Polonia câte 50. România va desemna 33 de europarlamentari.

Cine poate candida?
Este singurul scrutin în care, în toată Europa, orice cetățean UE poate candida oriunde, indiferent de țara sa de origine. Orice cetățean UE poate vota, de asemenea, în altă țară decât a sa, cu condiția să fie rezident în țara în care votează și să fie înscris pe listele electorale. Vârsta minimă a candidaților variază totuși de la țară la țară.
În pofida extinderii la țările din Europa de Est din 2004, care a "întinerit" puțin candidații, vârsta medie a eurodeputaților rămâne relativ ridicată: 54,8 de ani în actuala legislatură. De asemenea, în pofida creșterii constante și a adoptării de legi ce favorizează paritatea în anumite țări, femeile rămân minoritare. Ele reprezintă mai puțin de o treime (31%) dintre europarlamentarii actuali.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8091 secunde