Masacrarea spațiilor verzi, amânată de gâlceava parlamentară

409
Masacrarea spațiilor verzi, amânată de gâlceava parlamentară - 06cfc3fda26765608364aadf9c3c02d8.jpg
Modificarea Ordonanței nr. 114/2007 a scos și ieri în stradă mai multe ONG-uri care militează pentru protejarea spațiilor verzi. Disputatul act normativ care a produs o serie de nemulțumiri ar fi trebuit să intre ieri pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, care este și cameră decizională, numai că retragerea liberalilor și a pesediștilor din sala de plen a dus la întreruperea ședinței și amânarea discutării proiectelor de pe ordinea de zi pentru o întâlnire viitoare.

Spațiile verzi sunt la mâna deputaților. Mai exact, la votul lor. Ordonanța 114/2007 care își așteaptă rândul la vot în Cameră, aceasta fiind și forul decizional, a produs și ieri o serie de proteste în fața Parlamentului.
Reprezentanți ai mai multor ONG-uri care militează pentru protejarea spațiilor verzi au ieșit și ieri în stradă pentru a-și manifesta dezaprobarea față de retragerea articolului 71 din respectivul act normativ, articol care interzice schimbarea destinației spațiilor verzi. Ordonanța în forma actuală a fost "mutilată" la începutul lunii mai de către Comisia pentru Administrație publică, amenajarea teritoriului și echilibru ecologic și a generat numeroase proteste și reacții din partea celor care se tem de betonarea orașelor. Modificarea ordonanței de către comisia amintită dă practic liber la construcțiile din beton în parcuri, și asta fiindcă responsabilitatea construirii acestora ar reveni autorităților locale.
Singura șansă de a nu ajunge să trăim înconjurați numai de betoane ar fi ca deputații să retrimită actul cu pricina înapoi la Comisia de Administrație publică și echilibru ecologic, în ideea ca membrii acesteia să reintroducă în cuprinsul actului normativ articolul 71, așa cum figura el în forma inițială. În caz contrar, deși normele europene prevăd ca fiecare cetățean să beneficieze de 26 metri pătrați de spațiu verde, s-ar putea ajunge fără probleme la transformarea, în numele legii, a parcurilor și chiar și a spațiilor verzi dintre blocuri în coloși de betoane. Numai în municipiul Constanța, suprafața de spațiu verde pe cap de locuitor este cu mult sub standardele europene, încadrându-se undeva la 2,3, - 2,4 mp pe cap de locuitor.
Prin retragerea articolului 71, autoritățile locale au, astfel, liber la schimbarea destinației acestor spații care oricum sunt din ce în ce mai puține de la o zi la alta.
Norocul celor care țin să mai aibă un petec de verdeață în fața blocului pare să fi fost ieri boicotul practicat de ceva vreme de pesediști și liberali, care refuză să participe la ședințele camerei atunci când ele sunt conduse de Roberta Anastase. Tot astfel s-a întâmplat și ieri, când după votarea programului de lucru și a ordinii de zi, reprezentanții celor două formațiuni politice au părăsit sala, netrecându-se astfel la votarea niciunui proiect de pe ordinea de zi.
Dincolo de această amânare subiectivă a adoptării ordonanței mutilate, reprezentanții ONG-urilor sunt hotărâți să facă apel la președintele României, în situația în care actul normativ va primi aviz favorabil și de la deputați, cerându-i șefului statului să nu îl promulge. De asemenea, protestatarii au amenințat și cu sesizări la Curtea Constituțională și chiar la organismele europene.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 09 Noiembrie 2010
Stire din Politică-Administrație : Județul Constanța, ipotecat la bancă
Sâmbătă, 06 Noiembrie 2010
Stire din Politică-Administrație : Președinți pentru o zi
Pagina a fost generata in 1.6731 secunde