Mihai Claudiu Tusac a pierdut Primăria Mangalia

2623
Mihai Claudiu Tusac a pierdut Primăria Mangalia - f95ffe289c87e37e448342836120b733.jpg
În baza controlului realizat de către Ministerul Administrației și Internelor (MAI) la Primăria Mangalia, prefectul Claudiu Palaz a emis, ieri, ordinul 522 prin care se constată încetarea de drept înainte de termen a mandatului de primar al lui Mihai Claudiu Tusac având în vedere starea de incompatibilitate în care se află.
Claudiu Palaz a revenit ieri, într-o conferință de presă, asupra concluziilor unui raport realizat de MAI la Primăria Mangalia, la cererea unui grup de consilieri din cadrul Consiliului Local Mangalia și a primarului. Ei au sesizat, deopotrivă, câteva nereguli privind unii consilieri în funcție, primarul și secretarul municipiului Mangalia și au cerut MAI să realizeze o anchetă.
Pentru a anula acuzațiile și suspi-ciunile ce i s-au adus în acest caz de-a lungul timpului, Palaz a atras atenția că raportul MAI a ajuns la Instituția Prefectului încă din data de 9.11.2009, când în fruntea instituției se afla Liviu Brăiloiu, nominalizat pentru această funcție de PSD. De asemenea, Palaz a punctat faptul că raportul a fost întocmit de reprezentații MAI, condus la acea vreme de social-de-mocratul Dan Nica.

Dura Lex, sed Lex
Prefectul a făcut referire la hotărârile de consiliu local din 2008 prin care primarul devenea repre-zentant al CL Mangalia în Adunarea Generală a Asociaților din SC Administrarea Parcului Industrial Mangalia SRL (n.r. - desemnat prin HCL nr. 50/26.07.2008) și repre-zentant al CL Mangalia în Adunarea Generală a Acționarilor din SC RAJA SA Constanța (nr. - desemnat prin HCL nr. 151/3.11.2008).
Totodată, el a reamintit prevederile legale care vin să demonstreze starea de incompatibilitate în care se află edilul. Potrivit legii 161/2003, art. 87, alin. (1), lit. f), funcția de primar este incompatibilă cu "funcția de reprezentant al unității administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăților comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăți comerciale de interes național".
La începutul lui decembrie, încercând să găsească portițe de scăpare, Tusac s-a trezit să transmită Prefecturii două notificări înregistrate la Primărie (n.r. - în luna iunie a lui 2009), prin care anunța că renunță la calitățile dobândite. Trebuie menționat faptul că, luni de zile, el a fost reprezentantul Consiliului Local în cele două foruri fără niciun fel de probleme.
Palaz a precizat că primarul ar fi trebuit să prezinte Prefecturii nu notificările de la Primărie, ci hotărârile de consiliu local prin care se constata renunțarea la calitățile respective. "Așa cum în acele ședințe el a dobândit calitatea de reprezentant, tot așa ar fi trebuit să existe niște hotărâri prin care Consiliul Local Mangalia să ia act de renunțarea sa la acele calități", a explicat Palaz.

Căi de atac
Potrivit legii, în situația în care alesul local este în stare de incompatibilitate (n.r. - în cazul de față, primarul Mihai Claudiu Tusac) poate renunța la funcția deținută înainte de a fi numit sau ales în funcția care atrage starea de incompatibilitate în cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea în această funcție. Ceea ce nu s-a întâmplat la Mangalia.
Ordinul emis de prefect poate fi atacat la instanța de contencios administrativ competentă.
Contactat telefonic, Tusac a declarat că ordinul prefectului reprezintă "un abuz în serviciu" și va depune plângere penală împotriva lui Palaz. De asemenea, el s-a arătat hotărât să atace ordinul în cursul acestei zile. În plus, edilul a reclamat faptul că încearcă de aproximativ o lună de zile să intre în audiență la prefect, să îl contacteze telefonic, dar nu reușește.
Prin ordinul prefectului, începând de ieri, atribuțiile edilului au fost de-legate viceprimarului Ion Mincă până la alegerea unui nou primar.

Regretele lui Iorguș
Fostul primar al Mangaliei, actualul deputat Zanfir Iorguș, a declarat că "este regretabil că s-a ajuns aici". "Mult mai regretabil este ca orașul să rămână blocat. Pentru deblocarea ora-șului trebuie luată orice decizie. Dacă această măsură va debloca orașul, este bine. Este și democratic, până la urmă. Să te întorci la popor și să vezi ce vor cetățenii", a explicat Iorguș.
În privința nominalizării unei persoane care ar putea prelua șefia administrației locale după Tusac, Iorguș a afirmat că este prematur să se pronunțe. "Mai sunt și căi de atac. La momentul oportun, vom vedea ce decizie va luat partidul în acest caz", a încheiat Iorguș.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6832 secunde