Municipiul Constanța are o nouă stemă. Iată ce reprezintă simbolurile

19594
8
Municipiul Constanța are o nouă stemă. Iată ce reprezintă simbolurile - stema-constanta-1720157620.jpg

Articole de la același autor

Aprobată prin Hotărâre de Guvern în luna iunie și publicată în Monitorul Oficial, noua stemă a Constanței se compune dintr-un scut triunghiular cu marginile rotunjite, împărțit în două.

În partea dreaptă, pe fond roșu, se află silueta unui Far de argint, iar în colțul din dreapta sus un soare de aur. Farul face trimitere la Farul Genovez, monument de referință pentru evoluția istorică a Constanței. El a fost construit în secolul al XIX-lea pe locul vechiului far, ridicat de negustorii genovezi, ajunși în Marea Neagră, în secolul al XIII-lea. Amplasat pe faleză, el a funcționat până la inaugurarea portului modern, în anul 1913.

În partea stângă, pe fond verde, este prezentată zeița Fortuna, îmbrăcată cu un chiton cu mâneci și care poartă un văl. Părul este coafat după moda Romei antice și pe cap poartă o diademă. Personajul ține în mâna stângă un corn al abundenței plin cu fructe, simbol al prosperității pe care o oferă orașului, iar mâna dreaptă este poziționată pe echea unei corăbii. Zeița Fortuna are lângă piciorul stâng o imagine simbolică a Pontului Euxin, care reprezintă torsul, mult micșorat, al unui personaj masculin - zeul Ponthos - nud, ieșind din valurile mării. Acesta este încoronat, poartă plete și barbă și se sprijină cu mâna stângă de prova unei corăbii. Imaginea cu cele două personaje este inspirată de grupul statuar, descoperit la Constanța în anul 1962, odată cu alte 23 de sculpturi care formează tezaurul de sculpturi de la Tomis și care se află la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

În vârful scutului, trei fascii subțiri undate de argint trec dintr-o partiție în alta. Scutul este timbrat cu o coroană murală de argint cu șapte turnuri crenelate. Acestea semnifică faptul că localitatea are rangul de municipiu reşedinţă de judeţ.

Inițial, Primăria Constanța a prezentat 3 variante care au fost supuse dezbaterii și consultării. Varianta aleasă a fost aprobată de Consiliului Local al municipiului Constanța și înaintată Comisiei Naționale de Heraldică, Genealogie și Sigilografie. Ca urmare a sugestiilor de modificare venite din partea Comisie a fost realizată această variantă reprezentativă pentru municipiul Constanța.

Comentează știrea

Cromatica si albastru
6 iulie

Daca nu ai albastru, pai nu e Constanta. Stema e frumoasa, nimica de zis, dar nu reprezinta Constanta. Minim 20% cu albastru si ceva acolo : un delfin, un nor ... Complet fara noima alegerea ! Poate pe ratiune, tot ai avut si albastru dar asa e specificul, nu ai cum fara ! Ponderea se poate ajusta, dar nu elimini complet. Si un copil de citiva anisori de-al locului stie bine specificul orasului, dar se pare ca varsta ... duce la unii in ttimpism !

Profu'
6 iulie

Triunghiul este trapez,vai mama ei de școală elementară!

Pilotul
6 iulie

Așa cum s-au decis să arate stema Constantei, mai marii acestui fiascol se reprezintă ca făcând parte din clasele de educație 1 ~4. E o rușine pentru ei, dar e o și mai mare rușine pentru cei care i-au ales! Doamne ajută că D-na? Sosoaca nu a ajuns la Constanța ca și persoana publică, de interes național; și-ar fi postat chiloții imenși pe steagul orașului că vele de dezvoltare a economiei acestuia. Dumnezeu să ne apere de prosti!

O constanțeancă
6 iulie

Cu greu puteau propune/aproba ceva mai urat și mai departe de spiritul constănțean.

Sile de la Sculărie
7 iulie

Constanta este Alb-albastră!!! Cui i-a bășit mintea sa o faca roșie și verde??!! Mai lipsea putin alb si eram ori Italieni ori Unguri...

Geo
7 iulie

Bună dimineața! Dar despre șarpele,, Glicon", nu s-a pomenit nimic.,, Cunoscătorii" - consilierii-istoriei orașului - județului - nu-i așa dom' primar? Dar în Moldova, nu se cunoștea de piesa unică, descoperită în urma săpăturilor arheologice. La Eforie Nord, nu sau descoperit când au fost puse plăcuțele de marmură, care au fost scoase de pe str. Stefan cel Mare, din Municipiul Constanța!

Bogdan
8 iulie

Alegerea perfecta, o mizerie, urâtă

Marica
Miercuri, 10 iulie

Nu-mi place! Un om al mării ar fi ales albastrul,culoarea apei mării și albul, culoarea spumei valurilor mării. Alb-albastrul sunt și culorile Farului, echipa de suflet a constănțenilor. Simbolurile arheologice se încadrau mult mai bine în aceste culori luminoase.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.349 secunde