La Bruxelles,

Obiectivul principal al României este stabilirea unei poziții cât mai bune în interiorul CE

199
Obiectivul principal al României este stabilirea unei poziții cât mai bune în interiorul CE - b930839cfe8226a8a0fff76ff4c92b3b.jpg
Președintele Traian Băsescu a subliniat, ieri, înaintea plecării la Bruxelles, că unul dintre obiec-tivele sale în cadrul Consiliului European este de a obține "o poziție cât mai bună a României în interiorul noii Comisii Europene".
Șeful statului a mai spus că speră ca discuțiile de la Bruxelles să se finalizeze și cu decizii în ceea ce privește desemnarea unui președinte permanent al UE, cu un mandat de doi ani și jumătate, cu posibilitatea de prelungire a acestuia.
Traian Băsescu a spus că un alt obiectiv al reuniunii de la Bruxelles este stabilirea numelui Înaltului Reprezentant pentru politică externă, care va avea în subordine un serviciu diplomatic al UE, despre care a spus că pentru România reprezintă "un pas major în îndeplinirea unei politici comune a UE". Traian Băsescu nu a precizat pe cine susține România dintre candidații vehiculați pentru cele două posturi.
"Ziua de mâine este extrem de importantă pentru cum va fi reprezentată România în noua arhitectură de putere la nivel european", a spus președintele Traian Băsescu.
Șefii de stat și de guvern europeni aveau programată o întâlnire, ieri seară, la Bruxelles, pentru a încerca să-și depășească divergențele și să desemneze primul președinte stabil al UE, precum și șeful diplomației, relatează AFP.
Postul de președinte stabil al Consiliului European, mai apropiat de un mediator pentru un compro-mis între țări decât de un adevărat președinte al Europei, a fost creat prin Tratatul de la Lisabona.
Premierul belgian Herman Van Rompuy este în continuare favorit în cursa pentru președinție, în fața luxemburghezului Jean-Claude Juncker, a olandezului Jan Peter Balkenende sau a britanicului Tony Blair, susținut în continuare de Londra. Dar au apărut și alte nume, precum cel al fostei președinte letone Vaira Vike-Freiberga, în vârstă de 71 de ani, care capitalizează de pe urma valului "feminist" din ultimele zile, de la Bruxelles.
Salariul lunar al primului președinte UE va fi de 24 mii de euro net, a declarat o sursă din Consiliul UE pentru RIA Novosti.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.4715 secunde