La Mangalia, problema se pune tranșant:

Ori Tusac, ori Consiliul Local Municipal! Sau niciunul, nici altul!

1523
Ori Tusac, ori Consiliul Local Municipal! Sau niciunul, nici altul! - 07bfe49721e230f6699703eb9d4128d8.jpg
Tribunalul Constanța a stabilit, vineri, un nou termen în procesul privind dizolvarea Consiliului Local Mangalia. Astfel, primarul Mihai Claudiu Tusac și aleșii locali se vor întâlni din nou, în instanță, pe 16 iunie, când se va hotărî admisibilitatea probelor. Potrivit consilierului democrat-liberal, Paul Foleanu, după 16 iunie, se va mai da un nou termen pentru administrarea probelor. Având în vedere că pe 1 iulie începe vacanța judecătorească, există mari șanse ca situația de la Mangalia să fie clarificată de-abia în septembrie.
Totodată, instanța a admis, vineri, și cererea reconvențională formulată de către avocatul Consiliului Local, prin care se solicită încetarea de drept a mandatului primarului pentru că nu și-a respectat atribuțiile prevăzute de Legea 215/2001 și nu a convocat consilierii, timp de 45 de zile, la ședințele ordinare.

Tusac, acuzat de abuz în serviciu
Consilierul liberal Viorel Oleniuc a declarat că, în cazul în care cererea de dizolvare va fi respinsă și Consiliul Local va funcționa în continuare, în formula actuală, aleșii sunt hotărâți să îl acționeze pe Tusac în instanță pentru abuz în serviciu, pentru daune morale și materiale.
Dacă Tribunalul va admite cererea lui Tusac, liberalii sunt hotărâți să susțină declanșarea unui referendum pentru demiterea lui Tusac, în paralel cu organizarea alegerilor locale. "Sunt oameni din Mangalia care își doresc foarte mult organizarea unui referendum. Ne opresc pur și simplu pe stradă și ne întreabă când se va ține referendumul. Acest eveniment nu trebuie politizat, dar trebuie să îl susțină cineva, trebuie să îl declanșeze cineva", a mai spus Oleniuc. Tot el a admis faptul că liberalii sunt hotărâți să declanșeze un astfel de referendum dacă pierd procesul cu Tusac.

Condiții…
Potrivit legii administrației publice locale, "referendumul pentru încetarea mandatului primarului se organizează ca urmare a cererii adresate în acest sens prefectului de locuitorii comunei sau orașului, ca urmare a nesocotirii de către acesta a intereselor generale ale colectivității locale sau neexercitării atribuțiilor ce îi revin potrivit legii, inclusiv a celor pe care le exercită ca reprezentant al statului".
Cererea trebuie să cuprindă motivele ce au stat la baza acesteia, numele și prenumele, data și locul nașterii, seria și numărul buletinului sau ale cărții de identitate și semnătura olografă ale cetățenilor care au solicitat organizarea referendumului.
Organizarea referendumului trebuie să fie solicitată, în scris, de cel puțin 25% dintre locuitorii cu drept de vot. Trebuie menționat faptul că, potrivit articolului 76 din Legea 215/2001, referendumul este valabil dacă se prezintă la urne cel puțin jumătate plus unu din numărul total al locuitorilor cu drept de vot. Mandatul primarului încetează înainte de termen dacă s-a pronunțat în acest sens cel puțin jumătate plus unu din numărul total al cetățenilor cu drept de vot.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5049 secunde