Palaz îi va face plângere penală lui Mazăre pentru autorizarea construcției de lângă Geamia Hunchiar

645
1
Palaz îi va face plângere penală  lui Mazăre pentru autorizarea construcției de lângă Geamia Hunchiar - prefectconstantaclaudiupalaz-1314816632.jpg
În cadrul briefingului de presă susținut, ieri, după întrevederea cu ministrul de Externe al Republicii Turcia, Ahmet Davutoðlu, prefectul Claudiu Palaz a declarat că îi va face plângere penală primarului Radu Mazăre, pentru cele două autorizații de construcție eliberate în favoarea construirii clădirii de lângă Geamia Hunchiar.

Geamia se află în zona peninsu-lară și este monument arhitectonic și istoric construit, în a doua jumă-tate a secolului XIX, de către statul turc. Problemele au început în momentul în care Primăria Constanța a eliberat două autorizații de construire pentru un imobil D+P+2E+M - Spațiu comercial și birouri, în imediata apropiere a geamiei. În prima zi a lunii iunie, Curtea de Apel Constanța a respins recursul inten-tat de firma proprietară a construcției la decizia Tribunalului Constanța de a anula autorizațiile de construcție a clădirii de lângă Geamia Hunchiar. Cele două avize emise de Primăria Constanța au fost considerate nelegale.

Ministrul de Externe al Turciei i-a mulțumit, ieri, prefectului pentru im-plicarea în protejarea și conservarea unei dintre cele mai vechi clădiri ale Constanței a cărei importanță ca simbol religios pentru cultul musulman este inestimabilă. Prefectul a menționat că își va continua acțiunile în acest sens, declarând că, în cursul acestei săptămâni, îi va face plângere penală edilului municipiului Constanța, pentru emiterea celor două autorizații care au permis plasarea construcției în cauză lângă clădirea de valoare istorică și religioasă.

"Îmi pare foarte rău și roșesc pentru faptele de care sunt răs-punzători alții. Mă refer aici la Radu Mazăre, care nu numai că a autorizat ilegal o construcție ce aduce grave prejudicii monumentului și comunității musulmane din Constanța, dar nici nu s-a confor-mat deciziei instanței de judecată pronunțate de Curtea de Apel Constanța în luna iunie a acestui an, prin care au fost anulate autorizațiile de construire 1886/08.08.2008 și 8755/118/28.08.2008, emise abuziv. Întrucât primarul persistă în nerespectarea și chiar sfidarea legii, voi depune plângere penală împotriva lui Mazăre pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoa-nelor", a declarat prefectul Claudiu Palaz.

v v v

Întrebat dacă există situații similare și în Turcia, Ahmet Davutoðlu a menționat că legea permite construirea unor clădiri, doar la o anumită distanță față de lăcașele de cult, menționând că există și măsuri suplimentare dacă este vorba de o clădire istorică. Ministrul de Externe turc a menționat că au existat astfel de cazuri la începutul anilor ‘90, dar clădirile au fost ulterior demolate. 

Comentează știrea

admirator
1 septembrie 2011
degeaba!

Justitia il va exonera, ca de obicei. ce s emai aude cu procesul inceput si care n-a ajuns nici la prima infatisare de 4-5 ani?

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2087 secunde