Pedeliștii susțin eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari

279

Articole recomandate

Mircea Toader, liderul grupului PD-L din Camera Deputaților, a anunțat că partidul său a depus un nou proiect de lege prin care să fie eliminate pensiile speciale pentru parlamentari prevăzute în Statutul deputaților și senatorilor.
Toader a precizat că noul proiect, semnat de 96 de deputați PD-L, este o variantă îmbunătățită a unei inițiative similare depusă de democrat-liberali în cursul legislaturii trecute, inițiativă care nu a mai ajuns pe ordinea de zi a Camerei Deputaților.
Pedelistul a argumentat că pensiile speciale pentru parlamentari nu au un impact semnificativ asupra bugetului, însă eliminarea acestora este necesară din perspectiva refacerii imaginii Parlamentului. "Pensiile nu influențează bugetul, mai ales că sunt foarte puțini parlamentari pensionari, însă este vorba de cum încercăm să credibilizăm activitatea parlamentară", a declarat, ieri, Mircea Toader.
În expunerea de motive a proiectului PD-L se spune că scoaterea pensiilor parlamentarilor din regimul obișnuit al pensiilor din sistemul public este discriminatorie față de restul cetățenilor și contravine prevederilor constituționale. "O asemenea exceptare nu are nicio justificare obiectivă și rațională pentru a susține diferențierea situației majorității pensionarilor de situația parlamentarilor, aceasta în condițiile în care normele din Constituție nu prevăd și nici nu permit o astfel de excepție. De asemenea, prin aceste norme de pensionare a parlamentarilor se creează un adevărat privilegiu pentru aceștia, ceea ce este interzis de articolul 16 din Constituție", se arată în expunerea de motive.
Toader a adăugat că eliminarea acestor pensii speciale a fost o obligație asumată de PD-L din timpul campaniei electorale. Propunerea urmează să fie discutată și cu grupul deputaților celuilalt partid de guvernământ, PSD, pentru a obține și susținerea acestui partid.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0293 secunde