Precizări importante de la AEP. Din ce dată va începe perioada electorală a alegerilor locale

146
Precizări importante de la AEP. Din ce dată va începe perioada electorală a alegerilor locale - 1-1594135270.jpg
Autoritatea Electorală Permanentă anunță, marți, că perioada electorală a alegerilor locale din acest an va începe cel mai târziu în 29 iulie, iar în 2 august va fi constituit Biroul Electoral Central, dacă data alegerilor locale va fi stabilită de Parlament la 27 septembrie.


Campania electorală va începe în data de 28 august și se va încheia în ziua de sâmbătă care precede data alegerilor - adică 26 septembrie, ora 7,00, precizează AEP, citată de Agerpres.


"Având în vedere adoptarea de către Senatul României a propunerii legislative privind stabilirea datei alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020 prin care se propune data de duminică, 27 septembrie 2020, ca dată a alegerilor pentru autoritățile administrației publice locale din anul 2020, Autoritatea Electorală Permanentă informează că perioada electorală aferentă alegerilor locale din acest an va începe cel mai târziu la data de 29 iulie 2020, urmând ca la data de 2 august 2020 să fie constituit Biroul Electoral Central", se arată într-un comunicat al AEP transmis AGERPRES.


Potrivit sursei citate, Birourile electorale de circumscripție vor fi constituite pe 8 august, dată de la care vor putea fi înregistrate alianțele electorale și vor putea fi depuse candidaturile.


Alianțele electorale se vor înregistra până cel mai târziu la data de 11 august la biroul electoral de circumscripție județeană sau la biroul electoral de circumscripție al municipiului București.


Conform prevederilor art. 47 alin. (1) și (2) din Legea nr. 115/2015, propunerile de candidați, în cazul alianțelor electorale, se vor face în scris, în două exemplare originale și două copii, sub semnătura conducerii organizațiilor județene ale acestora și pe baza listei susținătorilor, listele cu propuneri de candidați trebuind semnate și de conducerile județene ale fiecărui partid politic din alianță. Dacă alianțele electorale se constituie la nivel comunal, orășenesc, municipal sau de sector al municipiului București, listele se semnează de conducerea alianței și se contrasemnează de conducerea fiecărei organizații locale din coaliție, mai informează AEP.


AEP mai precizează că Legea nr. 84/2020 prevede reducerea la jumătate a numărului minim al susținătorilor necesar pentru depunerea candidaturilor, iar partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale, organizațiile cetățenilor aparținând minorităților naționale și candidații independenți vor prezenta câte o singură listă de susținători pentru candidaturile la consiliul local și funcția de primar din aceeași circumscripție electorală, respectiv pentru candidaturile la consiliul județean și președintele consiliului județean din aceeași circumscripție electorală.


Marți a fost publicat pe site-ul instituției - www.roaep.ro - modelul orientativ al listei susținătorilor care va fi folosit la alegerile locale din acest an.


Perioada de depunere a candidaturilor se va încheia la data de 18 august, birourile electorale de circumscripție urmând să constate rămânerea definitivă a acestora în 24 august.


Senatul a adoptat marți propunerea legislativă privind stabilirea datei alegerilor locale la 27 septembrie. Proiectul urmează să intre miercuri în dezbaterea Camerei Deputaților care este for decizional. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.2189 secunde