Prefectul Palaz pune plângerea penală a Consiliului Județean Constanța pe seama faptului că "Nicușor Constantinescu e necăjit"

2070
Prefectul Palaz pune plângerea penală a Consiliului Județean Constanța pe seama faptului că
Consiliul Județean Constanța (CJC) a dat publicității un comunicat de presă în care anunță că instituția a trimis, în cursul de ieri, o serie de sesizări către "Comisia de abuzuri a Camerei Deputaților, Comisia de abuzuri a Senatului, Guver-nul României, Ministerul Administrației și Internelor" pentru a semnala ceea ce CJC numește "gravele abuzuri săvârșite de prefectul PD-L Claudiu Palaz". În comunicatul semnat de președintele CJC, Nicușor Constantinescu, se face referire la demiterea, prin ordin al prefectului Claudiu Palaz, a primarului municipiului Mangalia, social-democratul Claudiu Tusac, pe motiv de incompatibilitate, precum și la demararea procedurilor pentru organizarea referendumului pentru demiterea primarului orașului Cernavodă, Mariana Mircea. De remarcat e, însă, că gestul Consiliului Județean de a trimite sesizări Comisiilor de abuzuri ale celor două camere ale Parlamentului e cel puțin bizar, de vreme ce reprezentantul Guvernului în teritoriu, Claudiu Palaz, nu este - și asta pentru că legea o interzice - nici deputat, nici senator.
Mai mult, în același comunicat, CJC anunță că a înaintat prim-procurorului Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța o "plângere penală" împotriva prefectului Palaz pentru "caracterul penal" al acțiunilor mai sus menționate. Legat de acest scandal interinstituțional care, iată, ia amploare, reprezentantul Guvernului în teritoriu, Claudiu Palaz, a răspuns cu același calm, reiterând o idee mai veche: "Nicușor Constantinescu, președintele CJC, este un om necăjit. Asta e părerea mea".
Cu toate acestea, prefectul Palaz a explicat că, în ceea ce privește menționarea, în sesizarea înaintată de CJC către MAI, a faptului că "prefectul poate emite ordinul prin care constată încetarea de drept înainte de termen a mandatului primarului numai la propunerea secretarului unității administrativ teritoriale, care la rândul lui poate fi sesizat de orice persoană", reprezentanții CJC "fac o interpretare abuzivă a legii". "Dacă secretarul unității administrative nu semnalează incompatibilitatea primarului, Prefectura își rezervă dreptul de a emite ordinul de demitere. Eu ce să înțeleg din ce spune Consiliul Județean: că a existat o înțelegere între el și secretar, că acesta din urmă a fost învățat să nu procedeze așa cum spune legea?!?", a comentat Palaz.
În același context, șeful Prefecturii a specificat că nu înțelege în ce calitate intervine Consiliul Județean Constanța în problema Primăriei Mangalia, din moment ce aceasta este o unitate administrativă de sine stătătoare, nu una din subordinea CJC. "Nu-mi aduc aminte ca Mangalia să fie subordonată Consiliului Județean", a subliniat Claudiu Palaz.
Reamintim că prefectul Constanței a emis joi, 17 decembrie, în baza controlului realizat de Direcția Generală și Audit Intern a MAI la Primăria Mangalia, ordinul 522 prin care se constată încetarea de drept înainte de termen a mandatului de primar al lui Claudiu Tusac, având în vedere starea de incompatibilitate în care acestase află.
În ceea ce privește alte aspecte semnalate de CJC în sesizare, prefectul Claudiu Palaz a afirmat că instanța este cea care va stabili legalitatea demersurilor sale. Nu în ultimul rând, de precizat e că în aceleași sesizări, CJC se referă și la procedurile pe care Prefectura le-a demarat în vederea organizării referendumului de demitere a primarului din Cernavodă, Mariana Mircea, și despre care instituția susține că sunt ilegale. "Procedura este legală", a replicat prefectul.
Consiliul Județean Constanța, Consiliul Local și Primăria Cernavodă, dar și Judecătoria Medgidia aveau termen până ieri pentru a-și desemna un reprezentant în comisia ce urmează a fi formată pentru referendum. Palaz anunțase la finele săptămânii trecute că, în cazul în care aceste instituții vor refuza să dea curs acestei solicitări (n.r. - de a-și desemna reprezentanți), el ia în calcul depunerea de plângeri penale împotriva lor. Potrivit declarațiilor prefectului, până ieri doar Judecătoria Medgidia își desemnase un reprezentant în această comisie. Întrebat dacă va depune sau nu plângerile despre care vorbea, Palaz a conchis: "Veți vedea în perioada următoare".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 19 Decembrie 2009
Stire din Politică-Administrație : Isteriile lui Nicușor Constantinescu
Pagina a fost generata in 0.3166 secunde