Prefectura pregătește surprize pentru toate magazinele de vise

464
Prefectura pregătește surprize pentru toate magazinele de vise - 0bb60790ad63952de2abc23cc1c23473.jpg
Prefectul județului Constanța, Claudiu Palaz, a anunțat, ieri, că lucrează
la o strategie de interzicere a tuturor magazinelor de vise care funcționează în prezent pe teritoriul județului. Pentru a reuși acest lucru, reprezentantul Guvernului în teritoriu lucrează la un plan de acțiune în care să se implice atât instituțiile care au atribuții în acest sens, începând cu garda financiară, până la administrațiile locale.

Problema comercializării și consu-mului etnobotanicelor la nivelul întregii țări a atins cote alarmante, tot mai mulți tineri ajungând pe paturile de spital în urma folosirii acestor substanțe. Opinia publică este, însă, neputincioasă în fața acestui pericol, atâta timp cât autoritățile în drept nu iau o hotărâre fermă privind interzicerea lor la nivel național. Până la emite-rea unei legi sau hotărâri de guvern în acest sens, unele administrații locale încearcă să se implice în această problemă, prin anumite hotărâri de consiliu local interzicând astfel comercializarea lor pe raza localităților.
Până acum, au dat astfel de hotărâri consiliile locale din Ovidiu, Năvodari și Eforie. Cele mai multe astfel de magazine se găsesc, însă, pe raza municipiului Constanța. Potrivit prefectului Claudiu Palaz, în prezent ar fi vorba de 54 de magazine în tot județul, dintre care 50 numai în Constanța.

Primarii și atributele lor în domeniul… viselor
Așa cum a menționat, ieri, prefectul Claudiu Palaz, Prefectura se află în stadiul de monitorizare a acestor magazine. Prefectul a menționat că se lucrează în acest timp și la o strategie care să conducă la închiderea tuturor acestor magazine de pe raza județului, acționarea la nivel individual nefiind o soluție viabilă. În acest sens, Prefectura va apela la toate autoritățile în domeniu pentru a identifica modalitățile legale care să permită închiderea acestor unități controversate.
"Acțiunea va fi la nivel de județ și prin ceea ce vom propune mai departe doresc să opresc această activitate. Doar acționând punctual pe fiecare magazin în parte cum
s-a încercat, nu este o soluție. Este un fenomen și el trebuie tratat ca atare", a declarat, ieri, prefectul Claudiu Palaz.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a ținut să menționeze că un sprijin considerabil l-ar putea acorda autoritățile locale pentru eradicarea acestui fenomen. "Ne ajută foarte mult implicarea autorităților locale, a primăriilor, pentru că totul depinde de acceptarea funcționării acestor magazine în localități care sunt atributul primarului, de fiecare dată în parte", a declarat Palaz.

Magazinele de vise, interzise și la Eforie
După ce primarii localităților Ovidiu și Năvodari au decis închiderea unităților de comerț unde se vând plante psihotrope și cele două magazine din Eforie în care erau comercializate astfel de produse au fost închise. În acest sens, ieri dimineață, consilierii locali au votat în unanimitate un proiect prin care comercializarea acestor plante este interzisă pe raza orașului.
Consilierii spun că au luat această decizie deoarece au înțeles pericolul pe care îl prezintă pentru sănătatea publică consumul anumitor plante și substanțe, din cauza intoxicărilor pe care le produc. Totodată, au luat în calcul numărul mare de persoane care se prezintă la spital în urma consumului unor astfel de substanțe. Ei susțin că orice întârziere în această privință ar putea afecta sănătatea sau viața unui număr mare de persoane, în special, tineri.
Primarul Ovidiu Brăiloiu a declarat, pentru "Cuget Liber" că dacă în alte cazuri, precum tăierea salariilor, a tăcut, în acest caz nu este dispus să tacă. Chiar și dacă decizia luată de consiliul local va fi atacată în instanță, primarul susține că se va judeca până la capăt. "Mă uit în parcuri și când văd puști de 12 - 13 ani care mănâncă frunze și apoi îți dau în cap, li se face rău sau mai știu eu ce fac, nu pot rămâne indiferent", a declarat edilul din Eforie. "Mi se pare peste mână să facem asta prin hotărâri de Consiliu Local și să nu se ia o decizie la nivel național, dar trebuie să o facem. Asta că nu le pot interzice este caterincă", este de părere Brăiloiu.
Potrivit prefectului Claudiu Palaz, următoarea localitate unde Consiliul Local se pregătește de un astfel de demers ar fi Medgidia.
Spre deosebire de administrațiile locale amintite, cea din Constanța se declară neputincioasă în extinderea "flagelului". Primarul Radu Mazăre a ieșit, ieri, într-o conferință de presă în care a aruncat toată responsabilitatea în curtea autorităților centrale, el susținând că nu poate face nimic la nivel local.
Mazăre s-a plâns că nu cade în sarcina administrației locale să emită autorizații de funcționare pentru aceste magazine, motiv pentru care nu ar putea, susține el, împiedica înființarea lor.
Există însă o pârghie de care Mazăre s-ar putea folosi și anume avizarea programului de funcționare pentru aceste unități, care cade în sarcina primăriei. Este cunoscut faptul că o unitate care nu are program de funcționare, nu își desfășoară legal activitatea dacă insistă să funcționeze.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.6714 secunde