Președintele Băsescu va aborda problema Schengen la Summitul din 17 octombrie

543
1
Președintele Băsescu va aborda problema Schengen la Summitul din 17 octombrie - traianbasescufotoliu-1317843508.jpg
Președintele Traian Băsescu va aborda problema aderării la Schengen la Consiliul European din 17 octombrie, spune ministrul de externe Teodor Baconschi, asigurând că România menține tema pe ordinea de zi în pofida voturilor negative exprimate de Olanda și Finlanda.
Ministrul Teodor Baconschi a declarat, într-un interviu pentru cotidianul german FAZ, că România a investit mai mult de un miliard de euro în dotarea conform standardelor Schengen.
"Am dotat întreaga frontieră cu cea mai modernă tehnică EADS. Posibilitățile noastre de a apăra frontiera estică au fost verificate și confirmate de șapte misiuni de evaluare ale UE. Consiliul JAI a confirmat aceasta în iunie și în Parlamentul European toate familiile politice au votat pentru aderarea noastră la Schengen. Există deci majorități clare", a afirmat ministrul de externe.
El a reamintit, de asemenea, că România a acceptat soluția de compromis a aderării în etape la Schengen, propusă de Franța și Germania, care prevede liberalizarea transportului aerian și maritim în 2011, apoi a transportului terestru, în 2012.
Ministrul Teodor Baconschi a menționat, totodată, că, prin conectarea României la Sistemul de Informații Schengen, au fost identificați și prinși sute de criminali.
"Au existat progrese substanțiale în domeniul justiției și în combaterea corupției. Amintesc numai marea operațiune împotriva corupției la vămi - au existat acolo aproape 200 de arestări. Există voință politică pentru depășirea tuturor problemelor", a subliniat șeful diplomației române.
El a asigurat că România dorește să continue dialogul cu Helsinki și Haga și a notat că este vorba și despre încrederea reciprocă în ceea ce privește aderarea la Schengen.
"Toți trebuie sa respecte regulile, chiar și partenerii noștri. Nu se pot schimba regulile în timpul jocului", a punctat ministrul român de externe.
Întrebat dacă Bucureștiul contează și pe sprijinul Berlinului, ministrul Teodor Baconschi a arătat că Germania a colaborat foarte serios cu România la aplicarea standardelor Schengen.
"Ceea ce avem nevoie acum este un calendar, o exit-strategy din acest blocaj. Măsura dublă nu ajută Europa în viitor", a avertizat șeful diplomației române.

Comentează știrea

fane
6 octombrie 2011
coruptia

Bai fratilor voi nu intelegeti,nu vreti sa intelegeti sau mai rau vreti sa ne faceti pe noi sa intelegem altceva: nu are de a face cu baza tehnica ci cu ,,CORUPTIA TUTUROR CELOR IMPLCATI DIN PARTEA ROMANA".

Articole din aceeași secțiune

Joi, 06 Octombrie 2011
Stire din Politică-Administrație : Miron Mitrea, la DNA
Pagina a fost generata in 1.5852 secunde