Primarii constănțeni, amenințați de guvernanți cu sărăcia lucie

568
Primarii constănțeni, amenințați de guvernanți cu sărăcia lucie - 1fe1525704a8bbfd7a21c56e68164f64.jpg
Guvernul reduce sumele alocate bugetelor locale pe 2011 cu aproximativ 20%. Această modificare se va resimți, în primul rând, în finanțarea proiectelor de infrastructură și de dezvoltare a satelor constănțene. Ea va avea urmări și la nivelul acordării de salarii și sporuri atât pentru persoanele din învățământul preuniversitar, cât și pentru cele din cadrul instituțiilor de învățământ special și centrelor județene de asistență educațională. În aceste condiții, cel mai grav este că cetățenii nu vor mai primi bani pentru ajutorul social sau pentru încălzirea cu lemne.
În județul Constanța, situația pare să vină pe un teren deja primejdios, primarii comunelor declarându-se obișnuiți cu lipsurile și neajunsurile la nivel de buget local.

Pietruirea drumurilor și alimentarea cu apă, sistate la Peștera
Această situație a trecutului financiar sumbru o întâlnim și în comuna Peștera, unde ajutoarele sociale au fost acordate, în 2010, doar în proporție de 15% față de anul precedent, din cauza lipsei de fonduri din partea guvernului. După cum declară însuși primarul comunei, Valentin Vrabie, "sumele alocate pentru ajutorul social nu au mai fost primite de 6 luni, iar instituția primăriei Peștera este nevoită se suporte aceste cheltuieli din bugetul local și o va suporta în continuare deoarece oamenii au nevoie de acest ajutor, sunt bolnavi, au în îngrijire copii".
El spune că o astfel de reducere va avea "urmări tragice" asupra proiectelor de alimentare cu apă și celor de refacere stradală deja începute. "Vor fi afectate și firmele de construcții angajate în planurile de reabilitare, deoarece instituțiile județene nu se vor mai putea ține de cuvânt să achite continuarea și eventuala finalizare a lucrărilor."
O altă consecință a lipsei de bani poate fi pierderea de fonduri europene din cauza inexistenței fondurilor de cofinanțare.

Lucrările începute se vor duce pe apa sâmbetei
În ceea ce privește acordarea salariilor angajaților din învățământ și a ajutoarelor sociale, primarii se declară dispuși în mare parte să acopere singuri găurile cauzate de reducerile prevăzute pentru 2011. Ei vor apela la fondurile proprii din bugetul local. Conform declarațiilor primarului comunei Crucea, Gheorghe Frigioi, se va încerca "utilizarea sumelor obținute din taxe și autorizații de construcție în acordarea în continuare a ajutoarelor sociale, salariilor cadrelor didactice".
Cu privire la situația proiectelor de infrastructură, el afirmă că "modificările guvernamentale nu vor schimba cu mult situația actuală, aceasta fiind deja tragică. Proiectul comunal de alimentare cu apă pentru trei zone așteaptă finanțare de la guvern de mai mult de un an și jumătate, iar lucrările începute și desfășurate în procent de 75% au ajuns, deja, nu în stare de conservare, pentru că nu ne permitem conservare, ci în stare de degradare".

Edili constănțeni: sfaturi pentru guvern
Primarul din Hârșova, Tudor Nădrag, consideră modificarea de buget prevăzută pentru 2011 drept una tragică. El spune că "situația este foarte proastă, dar trebuie să ne conformăm. Guvernul ar trebui în primul rând să pornească o mișcare de solidaritate națională, iar reducerile de personal și de buget trebuie începute la nivel de guvern și nu aplicate pe amărâții de jos".
De aceeași părere este și primarul comunei Independența, Cristea Gâscan, care cataloghează decizia guvernului drept un dezastru. El afirmă că "partidele aflate la guvernare ar trebui să analizeze mai bine deciziile luate, să stabilească care sunt prioritățile în momentul acordării de fonduri și să conștientizeze că unor sate și comune din România li se oferă fonduri pentru parcuri de distracție, iar altele nu au drumuri circulabile și nu sunt racolate la rețeaua de apă potabilă."
Alexandra Bălan

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7087 secunde