Primarii constănțeni visează la bani europeni pentru condiții minime de trai

782
Operaționale în România de la începutul anului 2007, odată cu integrarea țării noastre în Uniunea Europeană, fondurile structurale reprezintă o formă de asistență financiară nerambursabilă, menită să sprijine domenii care, într-un fel sau altul, nu îndeplinesc standardele europene de calitate și siguranță. Astfel, agricultura, infrastructura și, mai nou, domeniul piscicol par să reprezinte prioritățile anului 2008 în ceea ce privește nevoia de finanțare.
Veștile bune pentru cei interesați de obținerea unor astfel de fonduri sunt legate, în primul rând, de apariția în luna februarie a ghidului solicitantului pentru proiecte de accesare a fondurilor europene nerambursabile pentru dezvoltare rurală.

În 2008, lipsa apei rămâne o problemă prioritară pentru țărani.
În ceea ce îi privește pe primarii localităților din mediul rural constănțean, aceștia declară că domeniul care necesită urgent sprijin financiar este acela al infrastructurii. Concret, sistemul de alimentare cu apă și canalizare, drumurile și sistemul public de iluminat par să reprezinte aspectele critice ale vieții țăranilor. De menționat este faptul că, deși vara lui 2007 a fost una profund marcată de efectele unei secete dezastruoase, primarii sunt preocupați, potrivit declarațiilor lor, mai mult de aparent banalul, în secolul XXI, sistem de alimentare cu apă și abia după aceea de subvențiile pentru agricultură. Faptul este totuși unul deloc de neglijat, având în vedere situațiile critice cu care s-au confruntat vara trecută țăranii. Fântânile, puțurile, râurile au secat, iar un sistem de alimentare cu apă lipsește cu desăvârșire în unele dintre sate. Oamenii nu au avut apă nici măcar pentru adăpatul animalelor și nevoi personale.

Conducte de azbociment la Saraiu
Primarul din Saraiu, Vasile Băjan a declarat că, în vederea accesării fondurilor structurale nerambursabile, intenționează să depună un proiect care privește reabilitarea sistemului de alimentare cu apă și a celui de canalizare. Gospodarul șef și-a motivat intenția prin faptul că, "pe timp de vară, îndeosebi atunci când e secetă, comuna se confruntă cu grave probleme provocate de absența apei potabile". "Mai mult decât atât, actualul sistem are o vechime de peste 30 de ani și, ceea ce este mai grav, încă există conducte de azbociment, lucru interzis de toate forurile europene și internaționale", a specificat Băjan. Pentru elaborarea studiului de fezabilitate, primăria Saraiu a apelat la o firmă de consultanță, ale cărei servicii au fost achitate de la bugetul local.

Poluare cu nitrați la Cloșca
Probleme referitoare, înainte de toate, la sistemul de alimentare cu apă, există și în comuna Horia, acolo unde primarul Gigel Sava și-a propus să rezolve, în cursul lui 2008, aspectele care țin de sursa de alimentare. Apelând, atât pentru studiile de fezabilitate, cât și pentru proiectele tehnice, la firme specializate, gospodarul șef se declară hotărât să pună capăt nenumăratelor neplăceri cauzate de sistemul defectuos al apei și al canalizării. "În satul Cloșca, spre exemplu, ne confruntăm cu poluarea cu nitrați a sursei de alimentare cu apă, ceea ce este destul de îngrijorător pentru sănătatea copiilor, a oamenilor în general", a ținut să precizeze primarul Sava.

Primarul din Chirnogeni face lobby pentru deșeuri
Tot la o firmă specializată de consultanță a apelat și primarul din Chirnogeni: "Primăria nu are capacitatea tehnică pentru așa ceva", a menționat primarul Gheorghe Manta explicând de ce a ales, pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru un proiect de mediu, experiența unui proiectant. Manta a declarat că, pentru accesarea de fonduri structurale nerambursabile, va depune un SF referitor la amenajarea unei platforme pentru gunoiul de grajd. Primarul din Chirnogeni a afirmat că se va implica, de asemenea, în realizarea unui proiect al cărui obiectiv este colectarea selectivă și transportarea gunoiului menajer, pentru care speră să obțină finanțare europeană. "Există o astfel de groapă ecologică, însă faptul că este departe, și anume în comuna Albești, adică la 40 de kilometri, nu este tocmai un avantaj", a declarat Manta.

Administrațiile locale vor fi instruite de prefectură
În ceea ce privește informarea primarilor localităților din județ, Prefectura Constanța a decis organizarea, în lunile februarie și martie, a programului Caravana Integrării Europene. "Gândită ca o campanie de informare, Caravana Integrării Europene își propune să transmită toate informațiile necesare referitoare mai ales la modul de accesare a acestor fondurile europene", a precizat subprefectul Adrian Nicolaescu. Planificată deloc întâmplător, ținând cont de faptul că, începând din martie, administrațiile publice locale vor putea depune proiectele pentru accesarea fondurilor dedicate dezvoltării rurale, Caravana Integrării Europene va permite inițierea dialogului cu zece GAL-uri (grupuri locale de acțiune). "Rolul acestei campanii este acela de a aduce informația mai aproape cei din mediul rural. Este vorba de informații legate de agricultură, de fermieri, de ceea ce ține de infrastructură", a declarat Ileana Gugoașă, Șef Serviciu Dezvoltare și Integrare Europeană.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.9045 secunde