Primarul din Cernavodă condiționează construirea reactoarelor 3 și 4

525
Primăria orașului Cernavodă a organizat joi seară o dezbatere publică privind o serie de subiecte interesante pentru comunitate. Construcția reactoarelor nucleare 3 și 4, extinderea depo-zitului de deșeuri radioactive, înființarea comitetelor locale de informare și aplicarea taxei de poluare și risc au fost subiecte dezbătute atât de cetățeni cât și de reprezentanții instituțiilor din domeniul nuclear. Au fost prezenți directorul general adjunct al SNN (Societatea Națională Nuclearelectrică), Ionel Bucur, și directorul în cadrul CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare) Alexandru Rodna. Au mai participat și reprezentanți ai ANDRAD (Agenția Națională pentru Deșeuri Radioactive), AGIA. La eveniment, și-au făcut apariția și vicepreședintele Consiliului Județean, Cristian Darie, și proaspătul deputat Cristina Dumitrache.
De asemenea, la dezbatere au par-ticipat reprezentanți ai firmelor contractoare care își desfășoară activitatea pe platforma CNE, cadre didactice, consilieri locali, tineri, cetățeni din Cernavodă, toți interesați să afle cât mai multe informații despre subiectele dezbaterii.
"Este foarte important ca cetățenii din Cernavodă să fie informați și consultați în ceea ce privește deciziile care sunt luate în orașul lor. Orice comunitate europeană este mai întâi consultată și apoi se ia decizia amplasării unor obiective nucleare în zonă", a atras atenția primarul Mariana Mircea. Totodată, ea a vorbit despre comunitățile europene, precum Slovenia, Spania, Japonia, care primesc compensații tocmai pentru că în vecinătatea lor sunt amplasate obiective nucleare.
"De ce acest model european să nu fie aplicat și aici la Cernavodă, o comunitate care are obiective nucleare și depozite de deșeuri radioactive?", a pus problema primarul.

Noi dezbateri publice
Potrivit unui comunicat de presă, SNN a solicitat Primăriei Cernavodă obținerea autorizației de construire pentru obiectivele nucleare 3 și 4. Pentru începerea lucrărilor de construcție, pe lângă alte avize și acorduri, este nevoie și de avizul favorabil al primarului. Primarul orașului a transmis SNN că acest aviz va fi dat în condițiile în care SNN va organiza cel puțin trei dezbateri publice privind construcția U3 și 4, va susține înființarea Comitetului local de informare și va oferi comunității din Cernavodă, compensații financiare similare altor municipalități europene.
Cu toate acestea, SNN nu a transmis nici un răspuns administrației locale. În consecință, administrația locală Cernavodă a luat decizia organizării unei dezbateri publice și înființării prin hotărâre de consiliu a unei taxe de poluare și risc ce se va aplica societăților care desfășoară activități în domeniul nuclear.
Joi seara, cetățenii Cernavodei au avut ocazia de adresa întrebări pe baza temelor aduse în dezbatere atât reprezentanților SNN, instituțiilor ce desfășoară activități în acest domeniu și administrației locale. Ei au cerut să aibă prioritate la angajare pentru unitățile 3 și 4. Mai mult, ei au solicitat ca elevii din licee să fie pregătiți în acest domeniu astfel încât la terminare să se poată angaja în acest domeniu.
Cetățenii prezenți au susținut taxa de poluare și risc precizând că fondurile obținute din această taxă sunt necesare pentru repararea infrastructurii, extinderea și modernizarea parcului central și multe alte necesități ale comunității locale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6569 secunde