Problemele ONG-urilor, discutate în Comisia pentru Buget a PNL din Camera Deputaților

247
Problemele ONG-urilor, discutate  în Comisia pentru Buget  a PNL din Camera Deputaților - fondhutucaong-1521049160.jpg

Articole de la același autor

Președintele PNL Constanța, deputatul Bogdan Huțucă, a participat, recent, alături de președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, și de parlamentarii liberali din Comisia pentru Buget, finanțe din Camera Deputaților, la o dezbatere cu reprezentanți ai mai multor organizații non-guvernamentale reprezentative din societatea civilă.

La întâlnire au luat parte reprezentanți ai Coaliției pentru Educație, Asociației pentru Relații Comunitare, Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale și ai Fundației pentru Dezvoltarea Societății Civile.

"A fost o primă întâlnire dintr-un parteneriat menit să ofere soluții la problematica extrem de vastă a organizațiilor non-guvernamentale aflate în zona non-profit, a livrărilor sociale. S-au identificat tendințele sectorului non-guvernamental, un angajator important în România, care aduce venituri în PIB de peste un miliard de lei și care este inițiatorul unor activități antreprenoriale în zona serviciilor sociale. Organizațiile non-guvernamentale împart acest domeniu cu statul român, dar, fiind mult mai eficiente decât acesta în activitățile desfășurate, își ating obiectivele cu costuri financiare mai mici. Mă refer aici la cele peste 100.000 de astfel de organizații care se străduiesc să fie un partener al statului român", a declarat Bogdan Huțucă.

Potrivit declarațiilor acestuia, în cadrul dezbaterii s-au desprins o serie de factori care afectează sectorul serviciilor sociale. Unul dintre factori îl reprezintă modificările fiscale excesive, mecanismul de redirecționare a 2% din impozitul pe venit către ONG-uri fiind grav afectat de reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%.

"Partenerii de dialog insistă pentru implementarea urgentă a majorării acestui procent la 3,5%, ca un mecanism de redresare a pierderii resurselor de finanțare de către ONG-uri, ca urmare a politicii fiscale a Guvernului. De asemenea, ținând cont că mare parte din plătitorii de impozit pe profit au migrat către zona plătitorilor de impozit pe venitul micro-întreprinderilor (ca urmare a majorării plafonului de încadrare), se dorește ca mecanismul de redirecționare către ONG-uri a 20% din impozitul pe profit, dar nu mai mult de 5 la mie din cifra de afaceri, să se aplice și pe impozitul veniturilor micro-întreprinderilor", a explicat Huțucă.

La dezbatere s-a discutat și despre prevederile OUG 60/2017 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

"Aprobarea acestei ordonanțe a dus la prăbușirea economică a mai multor companii prin închiderea afacerii, cu consecința concedierii persoanelor cu dizabilități. Vorbim despre persoane greu angajabile care nici până astăzi nu au reușit să își găsească alt loc de muncă. Organizațiile non-guvernamentale ridică problema măsurilor compensatorii pentru această categorie de persoane și au semne de întrebare cu privire la caracterul de urgență al ordonanței, aceasta trenând încă în Parlament, fără să fie supusă dezbaterii", a mai afirmat Bogdan Huțucă.

În plus organizațiile non-guvernamentale au fost afectate și de OUG 4/2017 privind supraimpozitarea persoanelor care angajează în regim part-time, ele având calitatea de angajatori pentru cei care lucrează cu jumătate de normă.

"Legea salarizării unitare a afectat, de asemenea, organizațiile non-guvernamentale pentru că mărirea salariilor funcționarilor publici din primării a expandat bugetul autorităților locale, fără a mai exista surse de finanțare pentru subvenții și granturi. Cu aceeași problemă se confruntă și companiile private care, din cauza lipsei de predictibilitate fiscală, se închid în ele, amânând finanțarea serviciilor sociale. În parteneriatul cu unitățile administrativ-teritoriale, cea mai mare problemă este lipsa manualelor de proceduri de achiziție a serviciilor sociale. Cu toată insistența ONG-urilor la Ministerul de Finanțe și Ministerul Muncii, aceste instituții nu au reușit să finalizeze emiterea unui ordin comun pe acest subiect", mai spune deputatul PNL.

Tot în cadrul întâlnirii s-a atins și subiectul optimizării fondurilor europene, ONG-urile având probleme cu dosare depuse în anul 2016, câștigate un an mai târziu, și neimplementate nici în prezent, principalul motiv fiind reprezentat de prevederile aberante din ghidurile de implementare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9498 secunde