Proiect pentru conservarea tradițiilor turcești, inițiat de UDTR

156
Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR) continuă seria de proiecte destinate conservării tradițiilor turcilor dobrogeni și organizează sâmbătă, 11 mai, o masă rotundă cu tema "Datini și obiceiuri ale etnicilor turci din Dobrogea". Tema din acest an a mesei rotunde va fi "Hîdîrlezul", una dintre cele mai iubite sărbători ale turcilor dobrogeni. 

Potrivit purtătorului de cuvânt al UDTR, Sorina Asan, "Hîdîrlez" este o sărbătoare străveche, marcată de turcii dobrogeni, dar și de cei din Balcani și Anatolia, în fiecare an, în ziua de 6 mai, conform calendarului gregorian. Sărbătoarea coincide cu începutul unui nou anotimp, al verii astro-nomice.

"Hîdîrlez este un cuvânt compus din două nume: Hîzîr și Ilyas, doi frați, considerați patronii astrono-mici ai vieții umane și semnifică nemurirea, dar și abundența. Despre semnificația sărbătorii și despre obiceiurile practicate cu acest prilej de-a lungul timpului, va vorbi președintele comisiei de religie, Islam Remzi. Membrele comisiei de femei vor pregăti plăcinta tradițională çörek servită la petrecerile câmpenești organizate cu prilejul Hîdîrlezului", a explicat Sorina Asan.

Evenimentul este organizat de comisia de femei în parteneriat cu comisia de religie a Uniunii Demo-crate Turce din România și se va desfășura la filiala UDTR din locali-tatea Amzacea. La eveniment, sunt așteptați să participe președintele UDTR, Osman Fedbi, și secretarul general Ervin Ibraim. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5162 secunde