Proiectul MAI prevede scăderea pragului electoral alternativ

302
Proiectul de lege electorală propus de Ministerul Administrației și Internelor prevede o scădere a pragului electoral alternativ, oferindu-se posibilitatea partidelor să intre în Parlament dacă se află pe primul loc în 4 colegii de deputați (6 - în prezent) și 2 de senatori (3 - în prezent).

Astfel, dacă în legea electorală din 2008 se prevedea o "condiție cumulativă" privind îndeplinirea pragului electoral alternativ, respectiv obținerea celui mai mare număr de voturi în șase colegii de deputați și trei de senatori, în proiectul MAI condiția este redusă la patru colegii de deputați și două de senatori.

În rest, proiectul MAI menține prevederea pragului electoral de 5% pentru partidele politice, precum și pragul electoral de 8% pentru alianțele politice formate din două partide, adăugându-se câte un procent pentru fiecare nou membru al alianței. De asemenea, se menține prevederea potrivit căreia pragul electoral în cazul alianțelor politice formate din mai multe partide nu poate fi mai mare de 10%.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6987 secunde