Record de alegători în străinătate

199
În secțiile de votare din străină-tate, inclusiv în cele 32 de secții unde s-a încheiat deja procesul de votare, s-au prezentat la urne aproximativ 75.000 de cetățeni români, a informat MAE, pe baza informațiilor primite de la președinții secțiilor de votare din străinătate.
Această prezență la vot, centralizată până la ora 20.00, indică faptul că la aceste alegeri va fi depășit recordul de participare la vot în străinătate, care s-a înregistrat la referendumul pentru demiterea președintelui, din mai 2007, când la urnele din străinătate s-au prezentat 75.000 de români. O comunitatea numeroasă de români, cea din SUA - care numără în jur de un milion de oameni - urma să mai voteze până luni dimineață, la ora 7.00.
Printre țările unde votul s-a terminat se numără Australia, Republica Islamică Pakistan, India, R.P. Chineză, secțiile din teatrul de operațiuni din Afganistan, Armenia, Azerbaidjan, Georgia și Emiratele Arabe Unite, dar și Republica Moldova.
Secțiile de votare cu cea mai mare prezență la vot sunt Paris, Torino, Bruxelles, Chișinău, Orhei, Atena, Dublin, Castellon de la Plana, Milano, Torrejon de Ardoz, Zaragoza, Coslada, Londra, Madrid, Verona, Munchen, Roma și Viena.
Ieri, la ora 22.00, ora României, s-a încheiat și procesul de votare în marea parte a țărilor UE, printre care și în Spania și Italia, unde există o numeroasă comunitate de români.
Până la ora 20.00, votaseră în Spania 16.500 de români, în Italia 21.000, în Republica Moldova 6.700, în Franța 3.500, în Marea Britanie 2.700, în Ungaria 1.000, iar în Ucraina 115.
Potrivit informațiilor obținute de la românii de peste hotare, se pare că în mai multe orașe din Europa s-au format pe parcursul zilei de vot, mai ales spre seară, cozi destul de lungi în fața secțiilor de votare. În acest sens, secțiile de vot de la Roma, Torino, Chișinău, Paris și Cernăuți au cerut ieri seară prelungirea programului de vot, dar Biroul Electoral Central nu a aprobat nicio astfel de cerere.
În Belgia, la una dintre secțiile de votare de la Bruxelles, în jurul orei închiderii urnelor se mai aflau circa 200 de persoane cărora li s-a permis accesul în incintă pentru a putea vota. În total, observatorii votului se așteaptă la o prezență de 3.000 de persoane la vot în toată Belgia, unde sunt patru secții de votare, două la Bruxelles, una la Liege și alta la Anvers.
Votul în străinătate s-a desfășurat pe parcursul a 35 de ore. Prima urnă s-a deschis în Noua Zeelandă, la Auckland, sâmbătă, la ora 20.00, ora României.  Ieir, la ora 17.00, ora României, s-au deschis și ultimele secții de vot din străinătate, cele de pe coasta de vest din SUA, care trebuia să se închidă în această dimineață, la ora 7.00.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5796 secunde