Două milioane de lei aruncați pe apa sâmbetei

Referendum fără… finalizare

1893
4
Referendum fără… finalizare - biroulelectoral-1320780032.jpg

În cursul zilei de ieri, membrii Biroului Electoral de Circum scripție Județeană au susținut o conferință de presă în cadrul căreia au prezentat centralizarea tuturor datelor obținute la referendum, omițând să precizeze procentul privind numărul constănțenilor care s-au prezentat la vot.
Deși documentul purta titulatura de proces verbal, membrii BECJ au insistat ca acesta să fie considerat o simplă centralizare în condițiile în care încă nu a fost semnat. Întrebați de ce nu validează rezultatele referendumului, reprezentanții Biroului Electoral Județean au aruncat vina în curtea Institutului Național de Statistică.
"Centralizarea datelor și numerotarea a fost realizată de către Direcția Publică Județeană de Evidență a Persoanelor din cadru CJC. În mod normal, această atribuție trebuia să revină statisticienilor de la INS, care nu s-au prezentat. DPJEP a făcut o numărătoare paralelă pe care am verificat-o și noi și a obținut următoarele rezultate. Noi nu putem semna procesul verbal pentru că legea spune că centralizarea trebuie realizată de INS", a declarat Radu Volcinschi, în calitate de membru al BECJ.
Acesta a adăugat că Biroul Electoral Județean "nu poate comunica un rezultat oficial" ci doar o centralizare a datelor.
Astfel, potrivit documentului, care "nu este nicicum un proces verbal", numărul total de alegători prevăzut pe copia de pe lista electorală per-manentă existentă în secția de votare este de 631.841. Dintre aceștia 275.398 s-au prezentat la referendum duminică. Un număr de 15.017 constănțeni au venit la vot, deși nu erau trecuți pe lista permanentă și au fost înregistrați pe cea suplimentară, iar alți 1.368 au votat la urna mobilă. În ceea ce privește răspunsul acordat întrebării "Sun-teți de acord cu desființarea unității administrativ teritoriale județul Constanța", 10.111 de persoane au spus "DA", 261.948 au răspuns negativ, în timp ce 3.061 din voturi au fost considerate nule. Din cele 693.865 de buletine de vot comandate, 417.233 nu au rămas neîn-trebuințate și anulate. Documentul nu conține niciun procentaj, iar semnătura președintei Claudia Bojin lipsește.

BECJ ascultă de Nicușor Constantinescu
Pe scurt, BECJ i-a respectat dorința lui Nicușor Constantinescu, care în cursul zilei de luni solicita Biroului să nu semneze niciun proces verbal.
În plus, pentru a scăpa în totalitate de grija referendumului, membrii BECJ au transmis către Tribunalul Constanța toate procesele verbale încheiate de șefii secțiilor de votare, alături de voturile nule.
"Nu putem valida referendumul pentru că nu au fost întrunite toate prevederile legale. Practic predăm ștampila către Tribunalul Constanța. Din punctul de vedere al BECJ referendumul s-a efectuat, dar rezultatul nu poate fi validat", au declarat la uni-son Volcinschi și Laurențiu Marin.
De altfel, Laurențiu Marin a oscilat în timpul conferinței între calitatea de consilier județean și cea de membru al BECJ, făcând declarații din ambele posturi.
Marin a specificat ca va propune la următoarele ședințe de Consiliul Județean să i se facă plângere penală prefectului Claudiu Palaz "pentru atribuțiile pe care le avea și nu le-a îndeplinit".
Cei doi membri BECJ au bătut monedă pe absența membrilor INS și au prezentat un schimb de corespondență între Birou și Institut în care se menționează, printre altele că: INS nu ar fi putut ajuta BECJ cu personal, acesta fiind intens implicat în realizarea recensământului și se amintește că rezultatele colectării de date din octombrie vor fi validate abia la sfârșitul lunii ianuarie a anului viitor. Volcinschi a specificat că se vor face plângeri penale și pe numele celor de la INS și vor fi dați în judecată cei responsabili pentru neparticiparea statisticienilor la referendum. Singura întrebare la care cei doi pesediști nu au putut da răspuns este cea privind procentul cu care s-a încheiat referendumul ca și prezență la vot. De asemenea, consilierii județeni, membri ai BECJ nu au putut spune când anume vor ști cu exactitate constănțenii dacă referendumul a trecut sau nu, în condițiile în care CJC trage cu dinții de rezultat, fiind dispus să "lălăie" procesul de validare în instanță.



Comentează știrea

gogu
9 noiembrie 2011
degeaba

oricum chiar daca era validat chiru vostru (si al nostru din pacate) nu il lua in seama ca pe ala cu reducerea numarului de parlamentari

George
9 noiembrie 2011
Pfff....

Numarul de parlamentari poate fi redus si prin alte modalitati nu prin desfiintarea judetelor. Mai bine s-ar desfiinta camera deputatilor pt ca si asa dorm la sedinte.

rex
9 noiembrie 2011
Referendumul trebuie sa produca efecte.

Valid, nevalid, trebuie retinut procentul de NU, deci un procent de 96% din aproape 50% din electoratul constantean trebuie luat in discutie la fiecare act de modificare teritoriala al judetului.Dobitocii ar trebui sa-l copie pe ministrul INGAS, branconierul sef si sa gandeasca inainte de a vorbi sau scrie.

un nanoprocet din aproape toate procentele
9 noiembrie 2011
Referendumul a produs efecte

Valid sau nevalid,Nicusor a demonstrat ca nu este dispus sa plece de unde a venit."Constanta sunt eu" a spus-o chiar el.Daca procentul obtinut la referendum este mai mic de 50% spunem ca este "aproape" de 50% si daca mai punem si votul lui Nicusor inseamna ca am obinut 50%+1,adica referendumul este valid."Aproape" ca nu-ti vine sa crezi.

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 09 Noiembrie 2011
Stire din Politică-Administrație : Chiru iese la atac cu plângeri penale
Luni, 07 Noiembrie 2011
Stire din Politică-Administrație : REFERENDUMUL a picat!
Pagina a fost generata in 0.2352 secunde