Vasile Blaga, după întâlnirea cu omologul său olandez:

România îndeplinește criteriile necesare aderării la Spațiul Schengen

255
România îndeplinește criteriile necesare aderării la Spațiul Schengen - blaga-1331900046.jpg

Articole recomandate

Președintele Senatului, Vasile Blaga, a avut o întrevedere joi, la Paris, cu președintele Senatului Olandei, Fred de Graaf, în cadrul căreia a fost reiterat faptul că România îndeplinește toate criteriile tehnice necesare aderării la Spațiul Schengen.

Pe lângă tema aderării României la Spațiul Schengen, în timpul discuției au mai fost abordate și teme privind progresele înregistrate de către țara noastră în ceea ce privește reforma justiției și combaterea corupției, deschiderea pieței muncii pentru cetățenii români precum și recentele manifestări xenofobe ale Partidului Libertății, care sprijină guvernul minoritar olandez.

'Președintele Senatului a arătat că țara noastră îndeplinește deja toate criteriile tehnice pentru aderarea la spațiul Schengen și nu solicită altceva decât o abordare corectă și principială din partea Statelor Membre. Vasile Blaga a subliniat, în acest context, că pentru prima dată în istoria Uniunii Europene aderarea la spațiul Schengen a fost condiționată de evoluții în alte dosare ale integrării, respectiv Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV), și nu doar de îndeplinirea criteriilor tehnice așa cum se stipulează în Tratatul de aderare la Uniune, criterii care au fost valabile în cazul altor țări europene', se arată într-un comunicat de presă remis vineri Agerpres.

De asemenea, Vasile Blaga l-a informat pe omologul său olandez că România a realizat progrese substanțiale și ireversibile în ceea ce privește reforma justiției și combaterea corupției, cu privire la toate cele patru condiționalități din cadrul MCV.

Președintele Senatului s-a arătat încrezător în faptul că raportul Comisiei Europene din luna iulie va fi din nou pozitiv, 'astfel încât Olanda să renunțe la obiecțiile exprimate în cadrul Consiliului Uniunii Europene în legatură cu acest subiect'.

Vasile Blaga a arătat, în acest context, că Senatul României va sprijini eforturile de aderare prin adoptarea, în următoarele săptămâni, a reformelor propuse pentru Codul de procedură penală și procedurile de confiscare extinsă a bunurilor obținute prin infracțiuni de crimă organizată.

Totodată, în cadrul discuțiilor, președintele Senatului a arătat că România speră că Olanda nu va extinde restricțiile privind accesul pe piața muncii al cetățenilor români și după 1 ianuarie 2014.

Întâlnirea bilaterală a avut loc cu ocazia participării președintelui Senatului, Vasile Blaga, la reuniunea Asociației Senatelor din Europa.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 16 Martie 2012
Stire din Politică-Administrație : Becali s-a aliat cu Vadim
Pagina a fost generata in 1.3555 secunde