Președintele Klaus Iohannis:

"România va continua să fie un aliat responsabil al NATO"

157

Articole recomandate

Președintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că România va continua să fie un aliat responsabil al NATO.


"România va continua să fie un aliat responsabil și un partener de dialog de încredere, așa cum a demonstrat și până acum", a spus șeful statului în discursul susținut la Adunarea Parlamentară a NATO, care se desfășoară la București.


El a precizat că România a devenit un contributor relevant la asigurarea securității în plan regional, în spațiul euro-atlantic și la nivel internațional, menționând alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, începând cu acest an, pentru cel puțin 10 ani. Șeful statului a indicat că, din acest procentaj, fondurile destinate achizițiilor majore de echipamente militare în 2017 ajung aproape la 40%.


Președintele Iohannis a amintit și de aprobarea de către CSAT a Planului de înzestrare a Armatei României pentru perioada 2017-2026, după ce Parlamentul României a aprobat inițierea procedurilor pentru opt programe majore de înzestrare.


"România și-a asumat implementarea tuturor țintelor de capabilități agreate în cadrul Alianței. În egală măsură, participăm la măsurile de consolidare a prezenței aliate pe flancul estic, atât în regiunea Mării Negre, cât și în Polonia", a arătat el.


Șeful statului a precizat și că România și-a asumat rolul de națiune-cadru pentru Brigada multinațională de pe teritoriul său și că a lansat inițiativa Combined Joint Enhanced Training, pentru a permite aliaților să-și antreneze trupele în exerciții terestre, aeriene și maritime.


De asemenea, Iohannis a punctat că România are un aport important la operațiile și misiunile aliate, mai ales la misiunile Resolute Support din Afganistan și la KFOR.


"În Afganistan suntem al patrulea contributor ca număr de militari și al doilea din punctul de vedere al forțelor pentru operații speciale. Oferim asistență concretă țărilor partenere atât din vecinătatea estică, cât și din cea sudică. Totodată, participăm la eforturile Coaliției Internaționale împotriva ISIS, România sprijinind astfel, concret, deciziile de creștere a rolului NATO în combaterea terorismului. Toate aceste contribuții sunt o investiție în propria noastră securitate și dovedesc angajamentul nostru ferm pentru asigurarea păcii durabile la nivel internațional", a spus șeful statului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4015 secunde