Românii își aleg, duminică, președintele

776
2
Românii își aleg, duminică, președintele - romaniiisisalegduminicapresedint-1415978939.jpg

Articole de la același autor

Românii sunt așteptați, duminică, să decidă care dintre cei doi candidați rămași în cursa prezidențială va ajunge la Cotroceni pentru a conduce România în următorii cinci ani.

Potrivit Autorității Electorale Permanente, în turul doi au drept de vot 18.344.071 de cetățeni. În Constanța, sunt așteptați la urne peste 630.000 de alegători înscriși pe listele electorale, astfel că au fost amenajate 552 de secții de votare, dintre care 209 în municipiul Constanța.

Urnele se deschid duminică la ora 7.00 și se vor închide la ora 21.00. La fel ca și în primul tur, votul poate fi exercitat la secția de votare la care un alegător este arondat. Dacă persoana respectivă nu se află în localitate, își poate exercita dreptul de vot la orice secție de votare, cu condiția să semneze o declarație pe proprie răspundere că nu a mai votat la respectivul scrutin și că nici nu o va mai face. În cazul persoanelor netransportabile, poate fi cerută urna mobilă. Cererile se depun la secția de votare cel târziu în preziua votării, la ele anexându-se și actele medicale sau alte acte oficiale din care să rezulte că persoana respectivă este netransportabilă.

Pe de altă parte, persoanele reținute, arestate preventiv ori condamnate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale vor putea vota după ce vor face cereri în acest sens către directorul penitenciarului sau centrului de arest. Totodată, persoanele arestate la domiciliu vor putea primi urna mobilă dacă vor face cereri către președinții secțiilor de votare, însoțite de o copie a hotărârii judecătorești prin care s-a decis măsura respectivă, precum și de o copie a încheierii prin care s-a respins cererea de a permite părăsirea domiciliului. Românii care duminică se vor afla în străinătate pot vota la secțiile de votare organizate în afara țării.

Ce riscă cei care votează de mai multe ori

Ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a anunțat vineri, în videoconferința cu prefecții, că MAI a realizat, pentru al doilea tur al alegerilor prezidențiale, 20.945.068 de buletine de vot și 11.808.375 de timbre autocolante. Numărul ștampilelor a rămas același ca și în primul tur, respectiv 94.220. Vicepremierul a mai spus că la Ministerul Afacerilor Interne va funcționa 24 de ore din 24 Centrul Operațional de Comandă, în care vor fi prezenți reprezentanți ai tuturor structurilor de ordine publică. Oprea a atras atenția prefecților că, în cazul în care nu își vor face datoria, "nu există scuze, așa cum nu există nici fuga de răspundere".

Măsurile de organizare și cele de ordine publică necesare pentru ca alegerile să decurgă în bune condiții sunt în atribuția președintelui biroului electoral al secției de votare. Autoritatea acestuia se întinde și în afara locului în care se votează, respectiv în curte și în jurul acestuia, pe străzi și în piețe publice, până la o distanță de 500 de metri. Persoanele care nu respectă dispozițiile președintelui biroului electoral al secției de votare în ce privește asigurarea ordinii în sediul în care funcționează secția de votare și în împrejurimi pot fi sancționate cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei.

Persoanele care votează de două sau de mai multe ori sau votează fără a avea acest drept riscă între șase luni și trei ani de închisoare. Aceeași pedeapsă este prevăzută și pentru persoanele care oferă bani ori diverse bunuri pentru a convinge alegătorii să voteze sau nu un anumit candidat.

Biroul Electoral Central (BEC) va monitoriza dacă alegătorii se vor înghesui sau nu să voteze în turul doi al alegerilor prezidențiale 2014. Primele estimări privind prezența la urne vor fi date la ora 11.30, apoi, din trei în trei ore, pe tot parcursul zilei de duminică. În primul tur al alegerilor prezidențiale 2014, s-au prezentat la urne puțin peste jumătate din românii cu drept de vot.

v v v

În ordinea de pe buletinul de vot, stabilită conform voturilor obținute în primul tur, românii își vor alege președintele dintre Victor Ponta (PSD-UNPR-PC) și Klaus Iohannis (Alianța Creștin Liberală).

Pe timpul campaniei electorale dintre cele două tururi de scrutin, deși au avut ocazia să se confrunte, cei doi candidați s-au întâlnit doar de două ori. Rămâne de văzut cine a convins alegătorii într-o măsură mai mare.

Comentează știrea

razvan
15 noiembrie 2014
razvan

Cele mai sigure oferte de lucru! Oferta extrem de serioasa!Asiguram din start contract legal!Deja sau facut primele plati!Multi oameni s-au convins e rindul dumneavoastra acum!NU este MLM!NU este joc piramidal!Cistigurile sunt garantate!Cautam operatori online care vor sa cistige cel putin 300 dolari lunar,cu o munca usoara de 3 ore pe zi!Pentru a va oferii detalii trimiteti textul "Info" la adresa de email:[email protected]

diana
15 noiembrie 2014
venituri suplimentare

Venituri suplimentare de minim 300 dolari/luna prin munca pe calculator la domiciliu 1-2 ore/zi. Cei interesati trimiteti textul INFO la adresa de e-mail [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4639 secunde