Românii solicită Parlamentului European informații despre politica internă a țării

496
Românii au, în calitate de cetățeni ai Uniunii Europene, o serie de nelămuriri și curiozități legate de Parlamentul European, acest organ legislativ al UE care, parte a "triunghiului decizional" (alături de Consiliul Uniunii Europene și de Comisia Europeană), reprezintă vocea fiecărui cetățean al Uniunii și exercită, în același timp, controlul democratic asupra celorlalte instituții ale UE, dar și asupra finanțelor publice.
Astfel, zeci de mii de cetățeni ai UE și nu numai, printre care și românii, se adresează anual Parlamentului European, cu scopul de a se informa, de a face propuneri sau pentru a prezenta plângeri. De la aderarea României la UE, cetățenii români nu s-au sfiit, potrivit site-ului oficial al UE, să adreseze întrebări PE. Fie în limba națională, fie într-una din limbile oficiale ale Uniunii.
Tematicile cele mai abordate în cadrul corespondenței provenite din România sunt, conform informațiilor oficiale furnizate pe site, legate de politicile naționale, activitatea cotidiană a PE, finanțare europeană, drept european.
Mai exact, 69% dintre întrebări se referă, în principiu, la subiecte ce țin de politica internă a României. "Corupția, dispozițiile guvernului român cu privire la taxa de înmatriculare a autoturismelor, restituirea proprietăților și dreptul la proprietate" sunt aspecte care predomină în scrisorile cetățenilor români. Pe lângă acestea, însă, ei vin cu propuneri vizavi de drepturile persoanelor cu handicap, dar și cu plângeri referitoare la deciziile autorităților naționale în afaceri judiciare în curs sau finalizate.
Informații privind structura, rolul politic și activitățile PE, dar și activitățile deputaților români reprezintă, și ele, informații destul de solicitate de români. Organizarea de stagii și vizite în cadrul PE, precum și posibilitatea de a ocupa posturi de funcționari europeni îi interesează pe români în proporție de 8%.

Românii se interesează de recunoașterea diplomelor în statele UE
În ordine descrescătoare, următorul domeniu în care cetățenii români solicită lămuriri este finanțarea europeană. 7% dintre ei au formulat întrebări privind finanțarea acordată de UE în cadrul proiectelor și programelor sale, "în special în cadrul politicii regionale și în domeniul agriculturii".
Viitorul Europei, mai ales în ceea ce privește Tratatul de la Lisabona și aplicarea strategiei de la Lisabona pentru creștere economică și ocuparea forței de muncă constituie un subiect de care au fost interesați 4% dintre români. În același procent, românii sunt interesați și de aspecte ce țin de religie, sărăcia în lume și drepturile omului.
Conform aceluiași site, 3% dintre români au solicitat PE informații detaliate despre procedurile, conținutul specific și data limită privind transpunerea acquis-ului comunitar în legislația națională. Tot 3% dintre cei care au scris PE au solicitat informații care fac referire la libertatea de circulație a muncitorilor, la deschiderea pieței muncii a țărilor membre ale UE și la recunoașterea diplomelor.
Temele care au suscitat cel mai redus interes țin de "situația câinilor abandonați din orașele României și cazurile de cruzime față de animale". 1% dintre români au cerut acest gen de informații și tot 1% au fost interesați de politicile europene sau de "măsurile luate de Uniunea Europeană pentru facilitarea și stimularea politicilor care sunt, în principiu, în competența statelor membre". În sensul acesta, cele mai frecvente întrebări se referă la energie, educație și cultură și la transport.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.834 secunde