Salarii compensatorii de SUTE DE MII DE EURO, la Autoritatea de Supraveghere Financiară

229
Salarii compensatorii de SUTE DE MII DE EURO, la Autoritatea de Supraveghere Financiară - danradurusanu1-1387884600.jpg
Cei nouă membri ai Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară și-au luat măsuri de precauție și au decis, prin hotărârea numărul 73, din 18 decembrie, să-și acorde compensații în caz de revocare din funcție.

"La data încetării mandatului de membru al Consiliului ASF, ca urmare a revocării, conform prevederilor art 10 din OUG 93/2012(...), membrii Consiliului ASF beneficiază de o compensație de încetare a mandatului, echivalentă cu valoarea remunerațiilor lunare brute (...) și cuvenite până la data expirării mandatului", se menționează în Hotărârea 73 a conducerii ASF.

Cei nouă membri ai Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară au fost numiți în luna noiembrie și au un mandat de cinci ani. Ei au, în medie, salarii lunare de 15.000 de euro. Compensațiile se acordă în cazul în care șefii ASF sunt demiși pe motiv de incompatibilitate. Mai exact, articolul 10 din Ordonanța de Urgență a Guvernului 93/2012, la care se face referire în hotărârea ASF, face trimitere la articolul 9 din același document, care enumeră, practic, situațiile de incompatibilitate.

Aflăm, astfel, că cei nouă membri ai Consiliului ASF nu trebuie să fie, printre altele, parlamentari, membri de partid, să nu facă parte din consilii de administrație ale unor societăți financiare, să nu dețină acțiuni, nici ei nici rudele până la gradul trei, la astfel de entități. Totodată, șefii ASF nu trebuie să fie rude cu președintele României, cu membrii Birourilor Permanente ale Camerelor Parlamentului și nici cu miniștrii.

Hotărâtea este semnată de președintele ASF, Dan Radu Rușanu. Acesta avea o cu totul altă viziune în luna aprilie a acestui an. "Salarizarea va fi plafonată la nivelul salarizării Consiliului de Administrație al Băncii Naționale și în plus față de aceasta nu există niciun fel de sporuri sau alte facilități", declara DAN RADU RUȘANU în primăvară.

Un calcul simplu arată că dacă oricare dintre cei nouă membri ai Consiliului ASF ar fi revocat luna viitoare, pentru incompatibilitate, ar incasa, în medie, câte 15.000 de euro pentru fiecare dintre cele 57 de luni rămase până la data expirării de drept a mandatului. Asta înseamnă peste 850.000 de euro.

Purtătorul de cuvânt al ASF, Radu Soviani, susține că o asemenea hotărâre nu există.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.4892 secunde