Senat, cameră decizională: Hotărârile Parlamentului nu mai pot fi contestate la CCR

241
Senat, cameră decizională: Hotărârile Parlamentului nu mai pot fi contestate la CCR - senatoriromanialiberaro62895000-1340635129.jpg
Plenul Senatului a adoptat proiectul de lege prin care Curtea Constituțională nu se mai poate pronunța asupra constituționalității hotărârilor Parlamentului. În acest fel, o eventuală hotărâre a Parlamentului privind suspendarea președintelui țării nu mai poate fi atacată la CCR.

Senatorii au adoptat, luni, cu 70 de voturi "pentru", patru abțineri și 18 voturi "împotrivă", proiectul de lege care scoate hotărârile Parlamentului de sub controlul Curții Constituționale.

Legea a fost dezbătută de Senat în calitate de Cameră decizională.

Proiectul de lege a fost inițiat de către senatorul Georgică Severin (PSD) și deputatul Cornel Pieptea (PNL). Cei doi propun eliminarea hotărârilor fiecărei Camere în parte și hotărârilor Parlamentului din lista documentelor care pot fi supuse examenului de constituționalitate al CCR. Aceste hotărâri au devenit pasibile de examinarea Curții în urma unei modificări a Legii CCR, operate în 2010, la inițiativa senatorului PSD Dan Șova.

"Considerăm că, prin această modificare, se încarcă în mod excesiv activitatea CCR, ceea ce dăunează bunului mers al activității acesteia și exercitării rolului de arbitru instituțional, rol asumat nu de puține ori, în contextul constituțional românesc", se arată în expunerea de motive a legii.

Potrivit deputatului PC Sergiu Andon adoptarea acestei legi va face imposibilă atacarea la Curtea Constituțională a unei eventuale hotărâri prin care Parlamentul îl va suspenda din funcție de președintele României. "Chiar dacă CCR dă pentru suspendare un aviz consultativ, hotărârea prin care Parlamentul îl suspendă pe președinte poate fi atacată la CCR", a declarat Andon pentru RTV.NET.

"Bănuiesc că inițiatorii au avut în vedere și situația de ieri, referitoare la Consiliul European, când s-a adoptat doar o declarație politică, fără efecte juridice, și nu o hotărâre care putea fi contestată la Curtea Constituțională. Data viitoare ar putea avea în vedere adoptarea unei hotărâri", a estimat fostul președinte al comisiei juridice a Camerei.

El a precizat însă că rămâne de clarificat în ce măsură proiectul lui Severin și Pieptea este constituțional. Astfel, în Constituție se spune că actele juridice pe care le poate emite Parlamentul sunt legi, hotărâri și moțiuni.

"CCR se pronunță asupra legilor, dar nu și asupra moțiunilor. Rămâne de văzut dacă hotărârile au același regim ca legile sau ca hotărârile", a mai spus Andon.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.4375 secunde