X

Senatorul Ștefan Mihu: "Trebuie să evaluăm mai atent dificultățile tinerilor"

370
Senatorul Ștefan Mihu:
Situația locurilor de muncă în țară pentru tinerii absolvenți de facultate a intrat și în atenția senatorului constănțean Ștefan Mihu, de la PSD. Zilele trecute, parlamentarul a făcut o declarație politică în legătură cu acest subiect. 


Printre altele, parlamentarul de la malul mării a spus că tot mai mulți absolvenți de studii superioare aleg să profeseze în străinătate, situație care generează o lipsă acută de forță de muncă în România. 


"Recent, am văzut pe site-ul Ambasadei de la București și a unui stat partener UE, o ofertă de «burse de practică» pentru tinerii absolvenți români de învățământ superior, stagiu care ar urma să fie efectuat într-o instituție publică din țara respectivă, în colaborare cu un număr de universități relevante din același areal. Dincolo de formula atipică folosită - stagiu de practică - care, de regulă, se efectuează pe durata cursurilor facultății și nu după absolvirea acesteia și dincolo de condițiile specificate, repet, deosebit de avantajoase, oferta menționată sugerează o tentativă perfect legală, de altfel, din punct de vedere al normelor UE și internaționale, precum și perfect legitimă, din punctul de vedere al intereselor țării respective, privind atragerea de forță de muncă tânără și calificată din alte state. Și asta pentru că, în conformitate cu statutul României de membră a UE și cu cele patru libertăți de mișcare pe piața unică europeană - ale forței de muncă, bunurilor, serviciilor și capitalurilor - este foarte bine ca tinerii absolvenți de învățământ de toate gradele și din toate statele UE, inclusiv din țara noastră, să se poată deplasa liber în spațiul european și să li se ofere șansa și oportunitatea de a-și desăvârși pregătirea profesională. Desigur, nu aspectele de legalitate și legitimitate ale situației prezentate sunt cele pe care doresc să le supun atenției", a atras atenția senatorul Ștefan Mihu. 


El a explicat că își dorește să fie evaluată puțin și cealaltă «fațetă» a medaliei, dacă se poate spune așa, și anume faptul că o parte dintre tinerii absolvenți de facultate, de regulă, dintre cei mai buni, vor da curs ofertei menționate sau altora similare și este posibil, chiar destul de probabil, să nu mai revină, din păcate, prea curând în țară, preferând să profeseze acolo unde li se oferă condiții mai avantajoase de muncă și viață, ceea ce, până la un punct, este absolut firesc. 


Este nevoie de măsuri urgente din partea autorităților 
"Am spus firesc, pentru că este dreptul fiecărui om, tânăr sau mai puțin tânăr, de a-și căuta condiții de muncă și viață mai bune. Am spus, în același timp, până la un punct, pentru că mi se pare, la fel de firesc, ca și propria țară să fie mult mai preocupată, în acest sens, și să-i ofere ceva corespunzător. Tocmai aici este problema, apreciez că trebuie să evaluam mai atent dificultățile pe care le întâmpină tinerii din țara noastră, pe de o parte și lipsa tot mai acută de forță calificată de muncă cu care se confruntă tot mai multe sectoare ale economiei naționale, pe de altă parte. Toate acestea reclamă măsuri rapide și consistente din partea autorităților române pentru rezolvarea urgentă a situației. Ar trebui, deci, să ne întrebăm foarte serios în legătură cu ceea ce face sau ar trebui să facă statul român pentru a atrage într-o proporție mult sporită tinerii absolvenți de facultate pe piața muncii, prin oferte corespunzătoare, în conformitate cu exigențele acestor tineri legate de identificarea unui loc de muncă, asigurarea unei locuințe, întemeierea unei familii", a mai spus în declarația politică senatorul constănțean. 
În plus, el a adăugat că este timpul ca statul român să urmeze exemplul altor state UE unde tinerilor, în primul rând celor foarte meritoși, li se oferă, după absolvirea studiilor, stimulente materiale consistente, inclusiv financiare, ceea ce presupune, în mod evident, angajamentul acestora, de a rămâne și profesa în țară, pe perioada respectivă.
 
"Este doar o idee, dar, cred că este datoria noastră, ca membri ai Parlamentului României, să încercăm să îmbunătățim cadrul legislativ în vigoare, în ideea identificării celor mai potrivite modalități și soluții pentru a încuraja tinerii absolvenți de învățământ de toate gradele, în primul rând, absolvenții de învățământ superior să rămână în țară", a atras atenția, de la tribuna Senatului, constănțeanul Ștefan Mihu.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2598 secunde