Septimiu Bourceanu, candidat PNL pentru Senatul Rom├óniei: ÔÇ×Trebuie s─â schimb─âm legea care se refer─â la epidemii ╚Öi pandemiiÔÇŁ

1237
Septimiu Bourceanu, candidat PNL pentru Senatul Rom├óniei: ÔÇ×Trebuie s─â schimb─âm legea care se refer─â la epidemii ╚Öi pandemiiÔÇŁ - septimiubourceanu-1605802803.jpg
Septimiu Bourceanu, prim-vicepre╚Öedintele PNL Constan╚Ťa, este pe primul loc pe lista pentru Senat la alegerile parlamentare din decembrie. ├Än opinia sa, principalele obiective sunt domeniul s─ân─ât─â╚Ťii, ├«n care lucreaz─â de mai bine de un deceniu, ╚Öi cel economic. ├Än mod evident, cele dou─â se leag─â. Ne-a vorbit, despre ambele, ├«ntr-un scurt interviu.


- Face╚Ťi parte din echipa care a reu╚Öit, dup─â 20 de ani, s─â ├«nl─âture PSD din administra╚Ťia local─â. Ce urmeaz─â?


- Partidul Na╚Ťional Liberal a ob╚Ťinut un scor istoric ╚Öi meritat la alegerile locale. Pentru noi, ├«ns─â, greul de-abia acum ├«ncepe. Constan╚Ťa a fost un ora╚Ö izolat pe timpul PSD, un ora╚Ö ├«nchis, iar acest lucru trebuie s─â se schimbe rapid. Jude╚Ťul Constan╚Ťa trebuie s─â atrag─â investi╚Ťii, trebuie s─â creeze locuri de munc─â bine pl─âtite, iar asta nu se poate face dec├ót d├ónd dovad─â de deschidere fa╚Ť─â de mediul economic. Trebuie s─â facem din Constan╚Ťa un jude╚Ť puternic, un jude╚Ť care s─â conteze la nivel na╚Ťional. Din fericire, PNL are p├órghiile necesare. S-a v─âzut clar interesul pe care premierul ╚Öi restul cabinetului ├«l au pentru Constan╚Ťa, prin faptul c─â au vizitat de mai multe ori jude╚Ťul ├«n acest an, pentru a c─âuta, de la fa╚Ťa locului, cele mai bune solu╚Ťii pentru jude╚Ť. Din p─âcate, ╚Öi trebuie s─â recunoa╚Ötem acest lucru, oamenii nu mai au r─âbdare ╚Öi vor ca lucrurile s─â se schimbe ├«n bine peste noapte. Au dreptate, dar de multe ori s─â faci ceva bun ╚Öi trainic dureaz─â. Noi am demonstrat c─â se poate ╚Öi c─â facem. 


-Are PNL cu cine s─â produc─â aceast─â schimbare despre care vorbi╚Ťi?


-Cu siguran╚Ť─â are! Uita╚Ťi-v─â la cele mai dezvoltate ora╚Öe din Rom├ónia ╚Öi ve╚Ťi vedea c─â sunt conduse de primari liberali. Uita╚Ťi-v─â la cele mai performante prim─ârii din jude╚Ťul Constan╚Ťa. ╚śi ele sunt conduse de liberali. S─â ╚Öti╚Ťi c─â ace╚Ötia nu au reinventat roata, ci au f─âcut un lucru de bun sim╚Ť, unul dintre pu╚Ťinele care a putut aduce prosperitate: au atras fonduri europene. ╚śi le-au atras ├«n domenii care au creat locuri de munc─â, plus valoare, nu pentru a vopsi borduri. Asta trebuie s─â fac─â ├«n continuare primarii liberali: s─â atrag─â fonduri europene. De fapt, asta trebuie s─â fac─â to╚Ťi primarii. Dac─â nu au bani pentru cofinan╚Ťare ÔÇô ╚Öi ├«n unele cazuri poate fi a╚Öa ÔÇô sunt convins c─â vor primi cofinan╚Ťare de la Consiliul Jude╚Ťean.


-Ave╚Ťi o experien╚Ť─â vast─â de manager ├«n sistemul medical. Ave╚Ťi ╚Öi proiecte pe care vre╚Ťi s─â le duce╚Ťi la ├«ndeplinire din calitatea de senator?


- Cu siguran╚Ť─â. Sunt mai multe proiecte. ├Ämi doresc un cadru legislativ adaptat la realitatea din teritoriu. ├Ämi doresc s─â transpunem realitatea de la firul ierbii ├«n cadrul legislativ, astfel ├«nc├ót s─â ajute sistemul medical. ├Ämi mai doresc, de asemenea, s─â aduc o serie de amendamente c├ótorva articole din Legea 95 (n.r. legea privind reforma ├«n domeniul s─ân─ât─â╚Ťii), astfel ├«nc├ót s─â putem asigura o finan╚Ťare mai bun─â a sistemului medical. Trebuie introdus un capitol nou ├«n Legea 95, care se refer─â la pandemii ╚Öi epidemii, na╚Ťionale, regionale ╚Öi locale. Experien╚Ťa din ultimele luni cere a╚Öa ceva. Trebuie armonizate lucrurile ╚Öi reduse discrepan╚Ťele dintre sistemul public ╚Öi privat din punctul de vedere al legisla╚Ťiei, astfel ├«nc├ót accesul pacientului la serviciile medicale s─â fie mult mai facil. Sunt foarte multe lucruri care pot fi amendate ╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťite. Legea 95 este o lege relativ t├ón─âr─â, din 2006, ├«ns─â, de atunci p├ón─â acum, s-au ├«nt├ómplat foarte multe lucruri, iar eu cred ├«n aceast─â amendare pozitiv─â a legisla╚Ťiei. De exemplu, trebuie introdus un capitol nou, care se refer─â la pandemii ╚Öi epidemii, na╚Ťionale, regionale ╚Öi locale. Experien╚Ťa din ultimele luni cere a╚Öa ceva.


- Cum ar trebui s─â arate, ├«n opinia dumneavoastr─â, sistemul de stat ├«n compara╚Ťie cu cel privat? Vom putea ajunge s─â ne trat─âm la stat ├«n acelea╚Öi condi╚Ťii ca la privat?


- ╚śi sistemul de stat, ╚Öi cel privat fac parte din ceea ce numim sistemul de sanitar rom├ónesc. Accesul la sistem, din perspectiva pacientului, asigurat sau neasigurat, trebuie s─â fie acela╚Öi. Personal, ├«mi doresc s─â g─âsesc ├«n sistemul public acelea╚Öi condi╚Ťii pe care le g─âsesc ├«n sistemul privat. Mai mult dec├ót at├ót, sistemul sanitar rom├ónesc este reglementat de c─âtre Ministerul S─ân─ât─â╚Ťii, la care ╚Öi componenta public─â ╚Öi cea privat─â se raporteaz─â. Nu exist─â legisla╚Ťie diferit─â. ├Ämi doresc un sistem public foarte bine dotat, foarte bine consolidat. A╚Öa se creeaz─â un echilibru ├«n sistemul de s─ân─âtate. Un exemplu este medicina de familie, care este privat─â ╚Öi care are nevoie de sprijin. Aceasta trebuie s─â fie primul filtru al pacien╚Ťilor. Cu c├ót sprijinim mai bine aceast─â structur─â, a medicinei de familie, cu at├ót presiunea pe sistemul public sau privat spitalicesc va fi mai mic─â. Asta ├«nseamn─â c─â ╚Öi costurile ├«n sistem vor fi mult mai mici, c─â r─âm├ón mai mul╚Ťi bani din ceea ce colecteaz─â pentru sistem. Prin medicina de familie se poate ac╚Ťiona preventiv.


-Din p─âcate, mul╚Ťi dintre noi uit─âm de aceast─â preven╚Ťie. Ce se poate face?


-Unul dintre planurile mele este s─â ajut la repornirea programului pe care l-a implementat ministrul S─ân─ât─â╚Ťii din anii 2005 ÔÇô 2006. Este vorba, dac─â v─â aduce╚Ťi aminte, de acel program prin care rom├ónii beneficiau anual de un set de analize gratuite. Este foarte important pentru c─â rezultatul lor ofer─â o statistic─â foarte important─â, o baz─â de date real─â, pe care ministerul o poate folosi pentru a crea programe na╚Ťionale de s─ân─âtate. ├Än plus, ╚Öi acest lucru este foarte important, vom ╚Öti ╚Öi care este perspectiva, deci vom ╚Öti c├óte fonduri s─â direc╚Ťion─âm ╚Öi unde. ├Än acela╚Öi timp, aceste date o s─â ne dea posibilitatea s─â afl─âm de ce resurse umane avem nevoie ├«n urm─âtoarea perioad─â, ├«n urm─âtoarele dou─â decenii. Av├ónd toate aceste date, vom ╚Öti ╚Öi ce investi╚Ťii trebuie s─â facem ├«n infrastructur─â, dar ╚Öi cum va evolua cazuistica ├«n Rom├ónia pe diferite boli. ╚śi, la fel de important, vom putea crea programe pentru a ne men╚Ťine medicii acas─â, ├«n Rom├ónia, ╚Öi, de ce nu, pentru a-i convinge pe o parte din cei care au plecat peste hotare s─â se ├«ntoarc─â.


Reamintim c─â Septimiu Bourceanu a fost cel mai t├ón─âr director de spital din Rom├ónia. El a condus Sanatoriul Balnear Techirghiol la numai 27 de ani. A fost ╚Öi consilier al ministrului S─ân─ât─â╚Ťii, iar ├«n prezent conduce Complexul Balnear ╚Öi de Recuperare CAA Corpore Sano.


(Comandat de Partidul Naţional Liberal Filiala Constanţa, publicat de Cuget Liber, cod mandatar financiar 11200025)
Comentează știrea

Nu exist─â comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.2474 secunde