Și ei au fost parlamentarii noștri

958
Și ei au fost parlamentarii noștri - 99aea6c4c9bfae6f8d23be51128f8d3c.jpg
Vă mai amintiți de Vergil Șerbu? Dar de Dan Mocănescu sau de Adrian Mihei? Numele lui Dorel Constantin Onaca vă mai spune ceva atunci când vine vorba de parlamentari constănțeni? Toți cei amintiți, dar și mulți alții au trecut prin Parlamentul României și au reprezentat acolo interesele județului Constanța. O parte dintre ei doar… teoretic.

Era pe vremea când se candida la grămadă, iar primele două - trei nume aveau datoria sacră față de partid să tragă lista, așa cum se spunea la vremea respectivă. Și oricât de puternic răsunau numele lor în urechile alegătorilor, în final, s-a demonstrat că cei duși în spate nu au avut zile multe în memoria constănțenilor. De ce?! Poate deloc întâmplător și ca urmare a faptului că, pur și simplu, mulți dintre ei nu au reușit să impresioneze prin activitatea din Parlament.

Mircea Teodor Iustian. Fost deputat din partea PNL și mai apoi PDL, dar și subprefect al Constanței în două reprize. O figură pe cât de promovată de partide, pe atât de nesemnificativă din punct de vedere al activității. Întotdeauna a părut mai degrabă împins de la spate și obligat să fie… acolo, indiferent că a fost vorba de Parlament sau doar de Prefectură. Iustian a prins două mandate, odată senator, și a doua oară deputat. Dacă ne uităm numai la ultimii patru ani petrecuți în Camera Deputaților, vom înțelege mai multe despre ce a însemnat activitatea lui acolo. Potrivit site-ului Camerei Deputaților, ex-parlamentarul figurează în cei patru ani cu doar 10 luări de cuvânt, 2 propuneri legislative, 8 întrebări și interpelări și 7 moțiuni. Cu cifrele în față, comentariile sunt de prisos…

Fost deputat în mandatul 2004 - 2008, Dan Constantin Mocănescu Coloros a pătruns sub sigla PRM în Parlamentul României, desemnat de alegătorii din județul Constanța. Nu a fost simpatizant al doctrinei vadimiste decât până în ianuarie 2005, activând mai apoi pe cont propriu, mai exact ca independent. Nu prea se mai știu multe lucruri despre respectivul domn. Și nu cred că miră pe nimeni din moment ce nici pe vremea când era deputat nu prea era familiarizat cu problemele constănțenilor. Venea destul de rar pe aici, iar conferințe de presă… din an în paște. Cei patru ani de "activitate" în Camera Deputaților a deputatului Dan Constantin Mocănescu Coloros s-au concretizat în 13 luări de cuvânt, 3 declarații politice, 15 întrebări și interpelări și contribuția la 2 moțiuni. Și au fost totuși… patru ani la mijloc.

Schimbăm partidul, dar dăm cam peste același tip de parlamentar… "activ". Liberalul Vergil Șerbu. Mai știe cineva ceva de el? Sau mai bine zis ați știut de el și pe vremea când avea legitimație de parlamentar de Constanța? Mai exact senator în mandatul 2004 - 2008. O scurtă perioadă de timp, spre finalul mandatului, s-a plimbat și pe la Bruxelles, tot în numele statului român, reprezentant al județului Constanța, în Parlamentul European.
Nici activitatea lui în cei patru ani de mandat nu stă prea bine când vine vorba de cifre. 12 luări de cuvânt, 9 declarații politice, a semnat alături de alți colegi și 12 propuneri legislative și… cam atât. Cam atât a rămas de el și în memoria constănțenilor.

Deși un parlamentar activ la vremea respectivă, fostul lider de partid (PD - PDL) și de Consiliu Județean Stelian Duțu a cam spus "pas" politicii în ultima vreme. După ce a încheiat conturile cu pedeliștii, a cochetat ceva vreme cu liberalii. Au apărut chiar la un moment dat zvonuri cum că ar sări în barca penelistă și, mai mult, că ar putea chiar și să candideze pentru o funcție în partid și o poziție în administrația locală.
Comparativ cu ceilalți colegi ai lui, deși acum nu vrea să mai aibă de-a face cu politica, dacă e să ne luăm după declarațiile lui, Duțu a rămas în memoria constănțenilor în primul rând ca dușmanul numărul 1 al lui Nicușor Constantinescu. Pe de altă parte, și activitatea politică susținută pe care a dus-o pe vremea când a ținut în frâie partidul la Constanța l-au făcut celebru, iar din postura de președinte de Consiliu Județean, toată lumea își amintește de el ca un susținător al vieții culturale.
În Parlament, a contorizat și acolo 139 de luări de cuvânt în 67 de ședințe, 9 declarații politice, a semnat 12 inițiative legislative, 11 întrebări și interpelări și și-a pus semnătura pe 4 moțiuni.
Acum, deși în afara vieții politice, Duțu este printre foarte puținii care încă figurează, din când în când, în presă, dar și în memoria colectivă a alegătorilor.

Liberalul Andrian Mihei a trecut și el prin Parlamentul României. E drept că înainte de a fi liberal a activat la PUR, actualul PC. Metamorfozarea în liberal nu a reprezentat și o garanție că va dăinui în Parlament, dovadă stând actualul statut de ex-parlamentar al lui Mihei. A rămas în partid, mai puțin vizibil, ce-i drept, dedicându-se mai mult, în prezent, afacerilor de familie.

Tot din seria celor care au reprezentat, la un moment dat, județul Constanța în Parlamentul României face parte și fostul senator Dorel Constantin Onaca. O figură celebră, dacă stăm să ne gândim numai la ultima sa evoluție de amploare pe scena politică locală - alegerile locale din 2008, când a intrat și în cursa pentru Primăria Constanța din partea PDL.
Ca parlamentar, Onaca a fost destul de longeviv, ce-i drept din partea mai multor partide. În cele trei legislaturi, a trecut pe rând deopotrivă prin Camera Deputaților, dar și prin Senat.
Pierderea competițiilor electorale din 2008 nu l-a descurajat pe Onaca, drept dovadă că la scurt timp după ce Elena Udrea a preluat Ministerul Turismului, Onaca a intrat consilier personal al acesteia. Cât despre politică, Onaca se menține și în prezent pe linia de plutire, intrând în scenă atunci când nici nu te gândești, dar… "trebuie".

Exemplele pot continua. După 1990, statutul de parlamentar i-a atras pe mulți, mirajul funcției și, de ce să nu o spunem, avantajele ce au decurs întotdeauna de aici. În preajma întocmirii listelor de partid sau a desemnării candidaților s-au dat lupte interne crâncene în marile partide, asta demonstrând încă o dată "importanța" pe care o avea pentru pretendenți apartenența la marea familie a… parlamentarilor. Din păcate, sunt destui care, în 20 de ani, au trecut prin Parlament fără să lase ceva în urma lor pentru cei care i-au trimis acolo. Din fericire, însă, alegătorii nu mai sunt la nivelul anilor ’90, ei cântărind mai atent activitatea celor pe care îi trimit în Camera Deputaților sau în Senat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8506 secunde