Traian Băsescu vrea grațierea pedepselor sub 10 ani și reducerea celor pentru femei

287
1
Traian Băsescu vrea grațierea pedepselor sub 10 ani și reducerea celor pentru femei - cmsimage000007947-1492666821.jpg
Senatorul PMP Traian Băsescu a depus o serie de amendamente la Legea grațierii, prin care vor fi grațiate pedepsele de sub 10 ani, inclusiv, pe motiv că, în varianta actuală a proiectului, persoanele considerate "indezirabile" vor fi pedepsite mai aspru, și se reduc la jumătate pedepsele pentru femeile condamnate pentru fapte fără violență, inclusiv pentru corupție. 


Potrivit amendamentelor depuse de fostul președinte, obținute de News.ro, "se grațiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 10 ani inclusiv aplicate de instanța de judecată", față de termenul de 5 ani, cuprins în proiectul Guvernului.


"Faptul că se prevede un prag de până la 5 ani pentru acordarea grațierii nu va face decât să determine aplicarea unor pedepse foarte mari pentru acele persoane considerate indezirabile, astfel că, dacă în prezent, acestea au șansa de a primi o pedeapsă de 3 până la 4 ani, pe viitor vor fi acordate doar pedepse de peste 5 ani, tocmai pentru a se evita aplicarea acestei legi a grațierii", motivează senatorul PMP.


El cere și reducerea la jumătate a pedepselor pentru femeile "care au fost condamnate pentru infracțiuni care nu au fost săvârșite cu violență, inclusiv a acelora care au fost condamnate pentru fapte de corupție", precum și a persoanelor de peste 60 de ani. În forma Guvernului, jumătate din pedeapsă era grațiată doar în cazul femeilor însărcinate și al celor care sunt unic întreținător de familie și au în întreținere minori cu vârsta de până la 14 ani. Cu toate acestea, în argumentația sa, fostul șef al statului face referire la "femeile - funcționar public însărcinate".


"Nu înțelegem de ce o femeie - funcționar public însărcinată, condamnată pentru săvârșirea unei infracțiuni de corupție, ar trebui să fie exceptată de la această clemență. Este în interesul copilului ca mama să se întoarcă cât mai repede alături de copil. Pedeapsa este un mijloc de reeducare și nu de distrugere a unor relații de familie de o asemenea sensibilitate. Inițiativa vine astfel în sprijinul consolidării unor familii care, datorită unor condamnări se pot destrăma și distruge", scrie Traian Băsescu, în motivarea amendamentului.


Băsescu vrea și să modifice un amendament care împiedica femeile recidiviste să beneficieze de reducerea de pedeapsă.


Fostul președinte susține și reducerea cu o treime a pedepselor persoanelor care nu sunt recidiviste și nu au săvârșit infracțiuni cu violență.


El vrea și mărirea perioadei de timp în care un condamnat eliberat trebuie să returneze eventualul prejudiciu, de la un an, la trei ani.




Comentează știrea

M.T.
20 aprilie 2017
Ce inseamna iubirea...

E cu dedicatie pentru futelnitza Nutzi Udrea...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4046 secunde