Tudorel Toader: Ministerul Justiției va pregăti un proiect de modificare a codurilor penale

139
Tudorel Toader: Ministerul Justiției va pregăti un proiect de modificare a codurilor penale - toader-1488613006.jpg
Ministerul Justiției va pregăti, în maximum 45 de zile, un proiect de lege care să fie trimis Parlamentului pe subiectul modificărilor ce urmează a fi aduse Codului Penal și Codului de Procedură Penală în acord cu deciziile Curții Constituționale.


Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat la Radio România Iași că exclude varianta adoptării modificărilor la legislația penală prin Ordonanță de Urgență.


"Chiar ieri, vorbeam cu colegii mei de la Ministerul Justiției, intenționăm ca în maxim o lună, o lună și jumătate, să prezentăm Guvernului un draft, un proiect de lege care să fie înșușit de către Guvern și să fie trimis Parlamentului spre dezbatere. Cu alte cuvinte, obligație pe de o parte și dezbatere parlamentară, pe de altă parte, excluzând ideea Ordonanței de Urgență", a declarat Tudorel Toader.


Ministrul Justiției s-a referit și la controversatul prag inclus în fosta Ordonanță de Urgență 13/2017, peste care era atrasă răspunderea penală în cazul infracțiunii de abuz în serviciu, afirmând că legiuitorul are obligația de a delimita răspunderea contravențională de răspunderea penală, iar acest lucru poate fi rezolvat prin stabilirea unui prag minim.


"Curtea Constituțională spune, în considerentele deciziei, faptul că îi revine legiuitorului obligația de a delimita răspunderea contravențională de răspunderea penală. Cu alte cuvinte, faptul că legiuitorul trebuie să stabilească un prag minim, sub care răspunderea e disciplinară, peste care răspunderea poate fi de natură penală", a explicat Tudorel Toader.


Ministrul s-a pronunțat pentru ideea de a include și pedepsele a căror executare a fost suspendată în dezbaterea despre proiectul legii grațierii, motivând că altfel s-ar aplica un tratament discriminatoriu.


Întrebat dacă se impune adoptarea unei legi privind răspunderea magistraților, Tudorel Toader a spus că "în chip inevitabil sunt necesare ajustări, modificări, îmbunătățiri, ridicarea standardului de răspundere, de resposabilitate". "Cred că în această dinamică sunt necesare și modificări referitoare la responsabilitatea magistraților", a mai afirmat Tudorel Toader.










Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4333 secunde