UDMR va elabora un proiect de lege privind retrocedarea bunurilor naționalizate de regimul comunist

204
Reprezentanții UDMR vor elabora un proiect de lege care să reglementeze situația retrocedării bunurilor naționalizate în timpul comunismului, acesta urmând să prevadă restituirea în natură a acestor bunuri în cazul în care este posibil, dar și termene concrete privind acordarea despăgubirilor. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a anunțat, într-o conferință de presă, că reprezentanții Uniunii vor elabora un proiect de lege care să rezolve problema retrocedării bunurilor naționalizate în timpul regimului comunist.

El a spus că trebuie găsită o "soluție unitară, coerentă, transparentă și rapidă" la această problemă.

Astfel, proiectul va prevedea termene concrete pentru aceste retrocedări și pentru acordarea de despăgubiri, dorindu-se retrocedarea în natură a bunurilor, în cazul în care acest lucru este posibil, iar în caz contrar oamenii să fie despăgubiți în mod echitabil, la prețul pieței. "Curtea Europeană nu spune ce fel de soluție trebuie adoptată, doar că trebuie adoptată o soluție până în aprilie 2013, fiindcă România, cu peste 7.000 de dosare, a blocat activitatea Curții. Dacă Curtea numai cu România s-ar ocupa, ar trebui un deceniu să ajungă la capătul firului. De aceea, noi am venit cu această propunere. (...) Noi spunem ca retrocedarea trebuie continuată în natură acolo unde se poate, totul trebuie retrocedat în natură (...) Al doilea principiu este că despăgubirile trebuie să fie echitabile și juste, la prețul pieței", a spus Kelemen Hunor.

Potrivit sursei citate, "se poate discuta în ce termen să se facă despăgubirea". "Noi suntem conștienți și responsabili că bugetul național nu suportă o despăgubire într-un an, nici măcar în doi sau trei ani, ci undeva în cinci-șapte ani trebuie să fie intervalul în care poți să faci aceste despăgubiri, pentru că vorbim de zeci de miliarde de euro la nivelul României", a spus Kelemen Hunor.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 09 Octombrie 2012
Stire din Politică-Administrație : Propuneri pentru Avocatul Poporului
Pagina a fost generata in 0.927 secunde