UDTR a organizat simpozionul "Datini și obiceiuri la turcii dobrogeni"

119
1
UDTR a organizat simpozionul

Articole de la același autor

Uniunea Democrată Turcă din România a organizat, recent, la Neptun, simpozionul cu tema "Datini și obiceiuri la turcii dobrogeni". Manifestarea a fost organizată de comisia de femei a UDTR cu scopul de a reînvia câteva din tradițiile și obiceiurile comunității turce. 

În cadrul simpozionului reprezentantele filialelor UDTR din: Constanța, Tulcea, Mangalia, Medgidia, Cobadin, Tuzla, Techighiol, Cumpăna și Măcin au vorbit despre datinile păstrate în satele dobrogene unde trăiesc comunități de turci, de "Hidirlez", o sărbătoare marcată anual pe 6 mai. Sărbătoarea se petrece la iarbă verde, în apropierea apelor unde se cântă melodii turcești vechi și se servesc bucate tradiționale. Tot de Hidirlez credincioșii musulmani merg la cimitir pentru a primeni mormintele rudelor decedate.

Președintele comisiei de femei, Amet Melec, organizatorul evenimentului a declarat: "Hidirlez este o sărbătoare străveche care marchează începutul verii conform calendarului Gregorian, din Anatolia și până în Balcani unde trăiesc comunități de turci. Hizir reprezintă împrospătarea vieții o dată cu venirea verii, este aducător de noroc, prosperitate, bucurie și redă sănătatea bolnavilor. Este important să nu uităm semnificația acestor sărbători care țin de identitatea noastră etnică și să le transmitem mai departe generațiilor viitoare."

La finalul dezbaterilor corul "Mehtap’ coordonat de Acoium Durie și dirijat de Yilmaz Turkoğlu a susținut un scurt program artistic.

Comentează știrea

costy
21 aprilie 2015
afaceri

Istoria omenirii este scrisă de cei care și-au propus scopuri mărețe și care au persistat cu îndârjire, uneori timp de ani de zile, până le-au atins. Asta scrie celebrul Brian Tracy în cartea "Succesul în viață". Căutăm urgent colaboratori part-time care vor să câștige bani în timpul liber, într-un proiect unic la nivel mondial. Oferim contract de comision. Pentru mai multe detalii, trimiteți mesajul PROIECT la adresa de email : [email protected]

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.3248 secunde