UDTTMR va decerna, sâmbătă, premiul "Mehmet Niyazi"

67

Articole de la același autor

Sâmbătă, 30 noiembrie, la Medgidia, UDTTMR va organiza festivitatea de decernare a Premiului "Mehmet Niyazi", manifestare care a devenit o tradiție pentru filiala de la Medgidia a uniunii tătare. Premiul a fost instituit prin lege, în 2007, la inițiativa deputatului de atunci Aledin Amet. 


Potrivit acestei legi, evenimentul prin care este comemorat poetul, ziaristul și pedagogul tătar Mehmet Niyazi se desfășoară în fiecare an, în preajma datei de 30 noiembrie, dată la care se presupune că s-a născut poetul. 


Mehmet Niyazi s-a născut în satul Așșîlar (Vânători) comuna Pecineaga, într-o familie de țărani săraci. El a militat pentru promovarea culturii și identității tătare, atât în Crimeea, de unde a fost alungat de două ori, dar și în România. 


Premiul reprezintă o recunoaștere atât a personalității lui Mehmet Niyazi, cât și un mijloc de încurajare a celor care scriu despre valorile tătare din Dobrogea. Acțiunea de la Medgidia se va desfășura după următorul program: 


Ora 12,45 – depunere de coroane la bustul poetului din parcul de la poștă
Ora 13,00 – slujbă religioasă la mormântul poetului – Cimitirul Musulman din Medgidia
Ora 14,00 – Evocarea personalității poetului Mehmet Niyazi și acordarea Premiului pentru promovarea literaturii, artei și culturii tătare, evenimentul urmând a se încheia cu un moment artistic – Casa de Cultură a Sindicatelor "Lucian Grigorescu" (Medgidia).




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 28 Noiembrie 2013
Stire din Politică-Administrație : Concert simfonic la TNOB
Pagina a fost generata in 1.4115 secunde