4 iunie – Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer

393
4 iunie – Ziua Națională a Supraviețuitorilor de Cancer - nufargalben-1685859423.jpeg

Articole de la același autor

Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer este marcată, în fiecare an, începând din 2022, în prima zi de duminică a lunii iunie, respectiv 4 iunie, în 2023.


În 2021, mai mulţi deputaţi şi senatori ai PNL, au depus, la Senat, la iniţiativa senatoarei PNL, Nicoleta Pauliuc, un proiect de Lege privind declararea primei zile de duminică din luna iunie ca Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer. În expunerea de motive se arată că, “în 2021, Comisia Europeană a prezentat Planul european de combatere a cancerului: o nouă abordare a UE în materie de prevenire, de tratament şi de îngrijire, care este apreciat drept un pilon esenţial al unei uniuni europene a sănătăţii puternice”.


“Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer urmăreşte să ofere o oportunitate pentru toate persoanele care trăiesc cu antecedente de cancer, pentru ca acestea să se conecteze, dar şi ca să atragă atenţia societăţii asupra provocărilor şi soluţiilor privind îmbunătăţirea calităţii şi creşterea duratei de viaţă a supravieţuitorilor de cancer", se precizează, în continuare, în expunerea de motive. În 11 octombrie 2021, proiectul de lege a fost prezentat în Camera Deputaţilor, iar la 21 decembrie 2021, a fost adoptat, în plen, de către deputaţi.


Supravieţuitorii de cancer sunt persoanele care nu mai prezintă boala după încheierea tratamentului, persoanele care primesc în continuare tratament pentru a reduce riscul de recidivă a cancerului şi persoanele care au boala sub control, au puţine simptome şi care primesc tratament pentru a gestiona cancerul ca boală cronică.


Pentru marcarea acestei zile, se organizează, la nivel naţional şi local, manifestări ştiinţifice, educative şi cultural-artistice consacrate conştientizării şi informării cetăţenilor despre provocările şi soluţiile privind îmbunătăţirea calităţii şi creşterea duratei de viaţă a supravieţuitorilor de cancer.


De Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer, Parlamentul României asigură proiecţii reprezentative pe clădirea Palatului Parlamentului între orele 22.00-24.00.
Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc, inițiatoarea proiectului a precizat că, pentru marcarea Zilei Naţionale a Supravieţuitorilor de Cancer, a ales drept simbol nufărul galben, asociat cu puterea interioară şi liniştea, caracteristici ale supravieţuitorilor.


La 5 iunie 2022, pentru a marca Ziua Naţională a Supravieţuitorilor de Cancer, a fost inaugurat Copacul Luminii, o instalaţie urbană modernă, de către Fundaţia Renaşterea şi Institutul Oncologic "Pr. Dr. Alexandru Trestioreanu" Bucureşti (IOB), cu sprijinul MSD România, ca parte a proiectului Race for the Cure.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.6767 secunde