Abcesul dentar poate avea consecințe grave asupra osului maxilar

241
Abcesul dentar poate avea consecințe grave asupra osului maxilar - abcesul-dentarjpg-2-1701602996.jpg

Articole de la același autor

Abcesul dentar este o inflamaţie acută, în care dintele afectat este înconjurat de puroi. Specialiștii sunt de părere că orice dinte netratat la timp sau tratat necorespunzător poate produce abces. În prima fază se infectează pulpa dintelui (pulpită), apoi vasele de sânge şi nervii pulpari se distrug (necrozează) şi canalul dentar este invadat de bacterii. Din acest punct, invazia microbiană se întinde din aproape în aproape în jurul dintelui producând daune semnificative la vârful rădăcinii dintelui, parodontite marginale, abces dentar, abces perimaxilar etc. Alteori, susțin medicii, infecţia se poate răspândi în organism prin sistemul vascular, dând infecţia de focar dentară (pot apărea leziuni grave la nivelul rinichilor, articulaţiilor sau a inimii).

Într-un abces dentar mucoasa bucală (gingia) se umflă în dreptul unui dinte precum un bob de mazăre. Deseori, pacientul acuză dureri în acest loc, unde şi mucoasa este înroşită şi tensionată. Din păcate, aceste dureri se pot intensifica la palparea cu degetul sau cu un instrument oarecare. De cele mai multe ori, durerile mari , spontane, preced apariţia acestei umflături, dar nu şi formarea puroiului. Pacientul poate prezenta în acest timp şi temperatură de 38 grade seara şi 37 dimineaţa. Studiile arată că în 95 % din cazuri abcesul apare datorită unui dinte cariat, foarte dureros la lovirea acestuia în axul de inserţie, dovedind că puroiul a invadat spaţiul din jurul rădăcinii.

Foarte des, un abces dentar netratat poate iniţia boala parodontală, consecinţele fiind dintre cele mai grave, până la pierderea dintelui, a osului maxilar şi aşa mai departe. Deşi în general tratamentul unui abces dentar este iniţiat cu antibiotice, acestea nu se recomandă fără avizul medicului. Deci, atunci când a apărut senzaţia de pungă cu puroi şi durerile s-au mai ameliorat , se indică incizia abcesului de către medicul specialist. Până la contactul cu medicul dentist se poate clăti gura cu ceai de muşeţel călduţ, care decongestionează mucoasa şi spălă resturile alimentare infectate. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2648 secunde