Adevăratele victime ale modei: cum ne îmbolnăvesc hainele

130
Adevăratele victime ale modei: cum ne îmbolnăvesc hainele - hainele-1423827841.jpg

Articole de la același autor

Expresia "victimă a modei" ar fi fost lansată, se spune, de faimosul creator de modă Oscar de la Renta, pentru a desemna o persoană incapabilă să reziste exceselor în materie de modă și stil. O victimă a modei "sucombă" în fața tendințelor și devine obsedată de ideea de a ține pasul cu aceste tendințe, oricât de trecătoare și exagerate. Dar există și un alt mod în care oamenii pot deveni "victime ale modei", și anume îmbolnăvindu-se din cauza unor tendințe în materie de haine și accesorii. Nu e ceva nou, dar se întâmplă tot mai des.

Fenomenul există de mult, însă în ziua de azi, datorită accesului tot mai larg la îmbrăcăminte modernă și răspândirii rapide a informației, care favorizează efectul de imitație, este întâlnit mai frecvent ca oricând.

În decursul timpului, s-a tot întâmplat ca anumite practici legate de aspectul persoanelor și specifice anumitor culturi să fie atât de drastice încât să aibă efecte invalidante, uneori adevărate mutilări ale corpului. Ne gândim cu groază la practica "legării picioarelor" - care a persistat în China până în secolul XX- pentru a obține "picioarele lotus" considerate cândva de chinezi drept extrem de atrăgătoare, dar care occidentalilor le apărea drept o deformare monstruoasă a trupului.

Occidentul avea și el, însă, "torturile" lui în materie de modă: corsetul foarte strâns, multă vreme socotit indispensabil unei doamne elegante, mai ales în vremea când era la modă "talia de viespe", avea și el consecințe nefaste asupra sănătății femeilor, scrie descopera.ro. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4706 secunde