Adolescența târzie îi face pe tineri să își controleze impulsurile

85
Adolescența târzie îi face pe tineri să își controleze impulsurile - adolescenta1-1664288511.jpg

Articole de la același autor

Adolescenţa este o perioadă extrem de delicată care se întinde de la pubertate până la vârsta adultă timpurie. Practic, nivelul de maturitate al tinerilor variază pe măsură ce aceştia cresc, iar provocările şi schimbările pe care le experimentează sunt diferite, toate în funcţie de vârstă. Pentru o mai bună înţelegere a ceea ce se întâmplă în aceşti ani, adolescenţa este împărţită în mai multe faze: adolescenţa timpurie (10- 13 ani) și adolescenţa mijlocie (14-16 ani). După acestea urmează adolescenţa târzie, adică etapa de după 17 ani, care poate fi considerată o revenire la calm şi o restabilire a echilibrului.

Specialiștii spun că adolescenţa târzie este preludiul maturităţii, momentul în care se stabilesc rezultatele a tot ceea ce s-a întâmplat în anii precedenţi. Totuşi, tânărul continuă să se maturizeze şi să se transforme pe mai multe niveluri. În perioada adolescenţei târzii se produce și stabilirea identităţii personale, când mulți tineri tind să caute acceptarea grupului de prieteni.

Tot în această perioadă are loc maturitatea cognitivă. Pe măsură ce adolescenţa progresează, logica şi funcţiile executive se îmbunătăţesc. La vârsta de 17 ani, tinerii sunt deja capabili să-şi controleze impulsurile, să ia decizii şi să planifice ţinând cont de consecinţele acţiunilor lor. Ei caută acum o mai mare apropiere emoţională, se pot raporta la un grup mai mic de oameni, dar la un nivel profund. În acelaşi timp, există un grad mai mare de independenţă faţă de ceilalţi



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5865 secunde