Adulţii pot face varicelă. Nu trataţi cu superficialitate boala!

265
Adulţii pot face varicelă. Nu trataţi cu superficialitate boala! - varicela-1625414619.jpg

Articole de la același autor

Aţi observat că aveţi pe corp nişte bubiţe mici, roşii, care persistă şi nu vă daţi seama ce sunt? Dacă acestea continuă să apară, să se extindă, trebuie să vă gândiţi serios că vă puteţi confrunta cu una dintre bolile copilăriei, care, la maturitate, sunt mult mai severe, iar riscul de complicaţii este mai mare, de aceea tratamentul recomandat de medic trebuie urmat cu stricteţe.

Una dintre acestea poate fi varicela sau vărsatul de vânt, aşa cum este denumită popular, boală care se manifestă prin erupţii cutanate, mâncărimi, febră şi stare de oboseală. Potrivit dr. Doiniţa Murărescu, incubaţia, respectiv perioada de când s-a produs contactul cu persoana bolnavă şi până când apar primele semne clinice ale varicelei, este în general de 14 zile. Acest lucru înseamnă că erupţia apare cam la aproximativ două săptămâni după contactul cu persoana bolnavă. În cazuri mai rare, erupţia întârzie să apară, iar debutul bolii se produce abia la trei săptămâni.

Cum se manifestă varicela în cazul adulţilor? „Din păcate, adulţii suferă mai mult decât copiii, care trec prin faze mai uşoare ale bolii, cu mai puţine bubiţe. În cazul adulţilor, pe corp pot să apară şi până la 500 de bubiţe. Mai grav este că, în primele trei zile de la apariţia bolii, simptomele pot duce cu gândul la o răceală sau o gripă: febră, dureri de cap, dureri musculare. La persoanele mature, erupţia apare, mai întâi, pe trunchi, sub forma unor bubiţe roşii. La 12-24 ore apar veziculele cu lichid. Apoi, în decurs de două-trei zile de la erupţie, conţinutul veziculelor se modifică, devine tulbure şi se acoperă de cruste. Tocmai de aceea, este foarte important ca bubiţele cu lichid să nu fie rupte, pentru că în locul lor apar cicatrici pe piele, care dispar foarte greu. Spre deosebire de copii, la adulţi varicela se poate manifesta şi fără mâncărimi, dar stadiul de crustă durează în medie 10-14 zile. Un detaliu foarte important: pacientul nu mai este contagios din momentul în care dispar veziculele şi locul acestora este luat de cruste”, a explicat medicul.

De precizat că în evoluţia bolii apar, în general, 2-3 valuri eruptive, iar fiecare val eruptiv este însoţit de febră şi frisoane. Acesta este şi motivul pentru care pacientul trebuie să fie, neapărat, văzut de medic, pentru a se pune diagnosticul corect. În lipsa unui consult medical nu se poate pune diagnosticul de varicelă. În această perioadă de boală trebuie evitate alimentele grase şi băuturile carbogazoase. Înainte de toate, însă, varicela nu trebuie lăsată netratată şi bolnavul trebuie consultat cât mai repede un specialist.

Reţineţi, pe perioada varicelei, trebuie evitat ieşitul afară din casă, scărpinatul, consumul de alimente grase, condimentele în exces, produsele afumate, prăjelile şi băuturile carbogazoase. De asemenea, nu trebuie administrate antibiotice fără indicaţii medicale şi este necesară o hidratare corespunzătoare. De fapt, este indicat ca pacientul bolnav de varicelă să stea în casă cel puţin două săptămâni, atunci când boala este lipsită de complicaţii. În cazul adulţilor cu varicelă care stau la domiciliu, este necesară odihna, dar şi un consum mare de lichide.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5774 secunde