Afecțiuni frecvente ale coloanei vertebrale

570
Afecțiuni frecvente ale coloanei vertebrale - 67e367083c41b6f313d620a461102e87.jpg
Ridicarea de greutăți, rănile mai vechi sau înaintarea în vârstă își pot pune amprenta asupra coloanei vertebrale și pot duce la apariția unor afecțiuni.
De altfel, la fel ca orice altă parte a corpului, și coloana vertebrală îmbătrânește și este afectată de diverse disfuncționalități. Cea mai frecventă este deteriorarea discului intervertebral. Organismul îmbătrânește, discurile se deshidratează sau își pierd capacitatea de a amortiza șocurile. Problema nu este că discurile vertebrale se deshidratează, pentru că este o reacție normală a organismului, ci că ele încep să pună presiune asupra ramificațiilor nervoase sau pe măduva spinării. În plus, oasele și ligamentele care alcătuiesc coloana vertebrală devin și ele mai puțin flexibile.
O altă afecțiune frecvent întâlnită a coloanei vertebrale, tot o consecință a degenerării, este stenoza spinală lombară. Boala presupune îngustarea canalului care găzduiește măduva spinării și ramificațiile nervoase. Prin urmare, măduva spinării este adesea comprimată. Pacienții care suferă de această afecțiune simt o senzație de slăbiciune, dureri la nivelul picioarelor, durere surdă în zona lombară, înțepături în picioare sau fese atunci când merg sau stau în picioare. Simptomele apar în special la persoanele trecute de 50 de ani.
Frecvent diagnosticată este și spondilolisteza - alunecarea anterioară a unui corp vertebral, care iese din aliniamentul vertebrelor. Apare durerea de spate, care poate fi curmată doar cu tratament și doar dacă rădăcina nervului nu a fost afectată.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5983 secunde