Alcoolul vă poate afecta grav dantura. Ce spun specialiștii

183
Alcoolul vă poate afecta grav dantura. Ce spun specialiștii - alcoolulsidintii2-1533110086.jpg

Articole de la același autor

Mare atenție la dantură, dragi constănțeni! În cazul în care nu știați, acizii din produsele pe care le consumăm în mod frecvent sunt principalii vinovați pentru degradarea danturii. Astfel, atunci când savurăm citrice, sucuri de fructe, bem cafea sau mâncăm ciocolată, acizii din aceste alimente ne atacă smalțul dinților și în acest fel pierdem calciu.


Altfel spus, efectele negative ale dulciurilor și băuturilor carbogazoase asupra dinților nu mai reprezintă un secret pentru nimeni, dar puțini știu că și consumul de alcool poate avea efecte negative. Din fericire, în cantități mici, consumat ocazional, băutura nu are consecințe foarte dăunătoare asupra organismului, dar consumul regulat poate cauza probleme serioase de sănătate orală. 


Potrivit dr. Mihaela Dan, specialist ortodont, alcoolul are un efect deshidratant asupra întregului organism. 


"Saliva are un rol protector pentru dinți și gingii, prin faptul că spală și astfel îndepărtează bacteriile și resturile de mâncare, lubrefiază gingiile, reducând riscul de traumatizare (zgâriere), diluează acizii din alcool sau rezultați din descompunerea alimentelor. Scăderea secreției salivare privează dinții și gingiile de aceste efecte benefice", a declarat medicul. 


Pe de altă parte, a precizat ea, alcoolul favorizează apariția cariilor, pentru că are în compoziția sa acizi și zaharuri. Apoi, bacteriile din gură descompun aceste zaharuri, crescând atacul acizilor asupra smalțului și făcându-l, astfel, mai vulnerabil la carie. Băutura care pătează cel mai tare dinții este vinul roșu, iar alcoolul concentrat are un efect iritant asupra țesuturilor moi, delicate din gură. 


"Adăugat peste leziuni deja existente, în ciuda convingerii că poate acționa ca dezinfectant, acesta nu este de nici un ajutor, ci dimpotrivă, va avea un efect coroziv, crescând riscul de apariție a bolii gingivale. De asemenea, expunerea îndelungată a mucoasei orale la alcool, în combinație cu fumatul excesiv, poate predispune la apariția cancerului oral, de gât și de esofag. În acest sens, controalele medicale regulate sunt recomandate pentru a descoperi din timp afecțiunile cu potențial de risc", a explicat dr. Dan. 


Din fericire a mai spus specialistul, putem combate efectele alcoolului asupra sănătății orale prin consumul moderat. Cea mai eficientă metodă pentru menținerea unei bune igiene orale rămâne spălarea pe dinți, cel puțin de două ori pe zi și controlul stomatologic la fiecare șase luni. "Totodată, trebuie să ne asigurăm că periem dinții după ce am consumat alcool și băuturi acide, în general așteptând cel puțin 30 de minute pentru a le peria, deoarece acidul din aceste băuturi înmoaie smalțul la contact", atenționează ortodontul.


Ca urmare, băutorii ocazionali de alcool nu prezintă riscuri mari în comparație cu cei care consumă frecvent aceste băuturi și sunt predispuși la a dezvolta, printre altele, gingivită, carii dentare sau cancer oral. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.0099 secunde